Ευρωζώνη: Ταχύτερη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο με ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες

DW: Ποιος πληρώνει τα χρέη της πανδημίας στην ΕΕ;

Η Ιρλανδία (+6,3%) σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (+4,9%), Λετονία (+4,4%) και Εσθονία (+4,3%). Μείωση του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Μάλτα (-0,5%) και την Κροατία (-0,2%)

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε ταχύτερα το δεύτερο τρίμηνο γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν αύξηση 2,2% για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στη ζώνη του ευρώ και αύξηση κατά 2,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Ιρλανδία (+6,3%) σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (+4,9%), Λετονία (+4,4%) και Εσθονία (+4,3%). Μείωση του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Μάλτα (-0,5%) και την Κροατία (-0,2%).

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,5% στην ΕΕ (μετά από πτώση 2,1% στη ζώνη του ευρώ και πτώση 1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ (μετά από αύξηση 0,7% και στις δύο περιοχές).

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,2% στην ΕΕ (μετά από αύξηση 0,4% και +0,6%, αντίστοιχα).

Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 0,7% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,2% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία το νέο «πράσινο» project της Prodea στη Λεωφόρο Συγγρού (pics)

Η έξοδος της Eurobank στις αγορές, η ναυμαχία της Ψυττάλειας και ο… πράσινος Τόλης

Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές: Γιατί είναι εντελώς διαφορετικός από τη δεκαετία του ’70

Πηγή: Newmoney.gr