Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τέλος ο Κανονισμός του Δουβλίνου

Τραβάμε μια γραμμή και αφήνουμε πίσω μας τους Κανονισμούς του Δουβλίνου, οι οποίοι ανήκουν σε μια προηγούμενη εποχή και κάλυπταν τις δικές της ανάγκες, με δεδομένο ότι οι ροές των προσφύγων και μεταναστών ήταν πολύ πιο μικρές. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχινάς, παρουσιάζοντας τη νέα πρόταση για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «νέα αρχή», εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη πρόταση ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη. Μια πρόταση η οποία προσπαθεί να λάβει υπόψη της διαφορετικά συμφέροντα, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και οικονομικές δυνατότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του, ο κ. Σχινάς ισχυρίστηκε ότι είναι αδιανόητο μια Ευρώπη όπως αυτή που υπάρχει σήμερα, η οποία πρωτοπορεί σε μια σειρά τομείς και είναι προπύργιο της δημοκρατίας, να μην διαθέτει ακόμη μια ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο – εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η σημερινή πρόταση να αποτελέσει την αφετηρία για ένα διάλογο που θα οδηγήσει αποφάσεις.

Η μετανάστευση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και την χρειαζόμαστε. Πρέπει, όμως, να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση και να καταπολεμήσουμε την παράνομη, σημείωσε από την πλευρά της η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, η οποία επίσης συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η ίδια παρουσίασε, μάλιστα, στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι εισήλθαν νόμιμα στο έδαφος της ΕΕ 2,4 εκατ. νόμιμοι πολίτες άλλων χωρών και μόλις 140.000 παράνομα, εκ των οποίων μάλιστα μόνο το ένα τρίτο ήταν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Γιόχανσον, για όσους φτάνουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να αποφασίζεται – με ευθύνη της ΕΕ και των χωρών πρώτης υποδοχής – μέσα σε πέντε ημέρες εάν πληρούν καταρχήν τα κριτήρια για να εξεταστεί το αίτημα ασύλου. Όσο για τη διαδικασία επαναπατρισμού, εφόσον αυτή είναι η κατάληξη των διαδικασιών, δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Επίσης, έκανε αναφορά στη θέσπιση ενός «μηχανισμού αλληλεγγύης», με τα κράτη-μέλη να έχουν δύο τρόπους να επιλέξουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους: Είτε με την υποδοχή ενός αριθμού προσφύγων είτε με τη συμβολή τους στη διαδικασία επαναπατρισμού.

Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Σχινάς τόνισε πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, ελπίζεται πως η διαχείριση του μεταναστευτικού θα αποτελέσει μέρος της θετικής ατζέντας των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: liberal.gr