Έσοδα: Τουρισμός και κατανάλωση είναι οι καταλύτες ανόδου

Έσοδα: Τουρισμός και κατανάλωση είναι οι καταλύτες ανόδου

Τι αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώνονται αύριο – Ισχυρό σήμα για αύξηση του ΑΕΠ κατά πολύ πάνω από τον στόχο, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των περισσοτέρων διεθνών οίκων και αναλυτών

Εντός στόχου αν όχι σε υψηλότερα επίπεδα φαίνεται πως διαμορφώθηκαν τα έσοδα στο δεκάμηνο του έτους με την θετικά πορεία να αποδίδεται στον τουρισμό και την κατανάλωση

Αύριο αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών η ανακοίνωση με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, ενώ οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η θετική τάση συνεχίζεται,  και τον Νοέμβριο. Στις πρώτες 11 ημέρες του μήνα, τα έσοδα υπερβαίνουν τον στόχο κατά 58 εκατ. ευρώ.

Καταλυτικό ρόλο στην θετική πορεία των εσόδων διαδραματίζει η πέραν των προβλέψεων πορεία των τουριστικών εσόδων, αλλά και η μεγάλη αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. Οι δύο παραπάνω παράγοντες, δίνουν ένα ισχυρό σήμα για αύξηση του ΑΕΠ κατά πολύ πάνω από τον στόχο, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των περισσοτέρων διεθνών οίκων και αναλυτών.

Βέβαια όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο παράγονται ελλείμματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει η συζήτηση για παροχές. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 θα είναι ελαφρά υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων και θα ανέλθει στο 7,2%.

Αυτό έχει συμβεί βέβαια διότι εκταμιεύθηκαν ή θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του έτους σημαντικά ποσά για την στήριξη των νοικοκυριών, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας, αλλά και την στήριξη όλων εκείνων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα προσγειωθεί στο 1,4%, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα είναι λίγο χαμηλότερα στην περιοχή του 1%. Η εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν συγκρίνει κάποιος την εκτίμηση που υπάρχει για το σύνολο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι στην περιοχή του 2,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) του 2021, παρατηρήθηκε υπέρβαση των εσόδων κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,450 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,358 δις ευρώ ή 3,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.770 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,151 δις ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει προ μηνός ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Η σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5.012 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.127 εκατ. ευρώ ή 29% έναντι του μηνιαίου στόχου, είναι μια ισχυρή ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπόμενου ανάκαμψη το 2021. Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση αυτή στους επόμενους μήνες από τα στοιχεία των εσόδων και τις άλλες μακροοικονομικές μεταβλητές, βελτιώνει τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2021 και (ανάλογα με τη σύνθεση των εσόδων) πιθανώς και το 2022».

Διαβάστε ακόμα: 

Τουρισμός: Ισχυρό 2022 δείχνουν οι προκρατήσεις από Βρετανία και Γερμανία (πίνακας)

Αργύρης Σαλιαρέλης: Στο σφυρί το κτήμα του «βασιλιά των ρουμπινιών» στην Αίγινα

Λογαριασμοί ρεύματος – θέρμανσης: Η επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (vid)

Πηγή: Newmoney.gr