Έρχεται το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για την επιδότηση | Ειδήσεις για την Οικονομία

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πότε έρχεται το πρόγραμμα επιδότησης (vid) | Ειδήσεις για την Οικονομία

«Προ των πυλών» βρίσκεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η δημιουργία της πλατφόρμας του προγράμματος επιδότησης αλλαγής θερμοσίφωνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσουν για τις αιτήσεις.

Με το πρόγραμμα που κάνει «πρεμιέρα» δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης του ενεργοβόρου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, νέας τεχνολογίας. Οι επιδοτήσεις που θα δίνονται θα καλύπτουν έως και το 60% του κόστους αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, φτάνοντας τα 900 ευρώ.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού κατά περίπου 65%.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αφενός, η αντικατάσταση της πλέον ενεργοβόρας οικιακής συσκευής αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας. Αφετέρου, η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα:

  • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
  • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από έναν συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων όπως:

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
  • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Διαβάστε ακόμη

Πώς μπορούν χρήστες του Facebook να διεκδικήσουν αποζημίωση από αγωγή $725 εκατ.

Κώστας Βελάνης: Από τις ραπτομηχανές, στα σαλόνια της αγοράς και των επενδύσεων

Η Ελληνίδα των $16,7 δισ. ανοίγει τράπεζα στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr