Επιτροπή PEGA: Δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού – Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες

Επιτροπή PEGA: Δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού – Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες

Κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει τη χρήση από τις ελληνικές αρχές παράνομου κατασκοπικού λογισμικού ανέφερε η ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus, αλλά ξεκαθάρισε ότι μένει να διερευνηθούν οι περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί.

Η επιτροπή υποδέχτηκε θετικά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική εποπτεία και σημείωσε την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του Τύπου.

«Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της PEGA, Γερόεν Λένερς,(ΕΛΚ Ολλανδία).

«Είμαι ικανοποιημένος, πρόσθεσε, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες χώρες οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με την PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ. Στην Ελλάδα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Ανυπομονούμε να δούμε συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτικές να τίθενται σε εφαρμογή».

Όπως ανέφερε κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτησαν «τις πιο γνωστές περιπτώσεις παρακολουθήσεων» και τα ευρύτερα θέματα του πλουραλισμού των ΜΜΕ και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Η επιτροπή του ΕΚ συναντήθηκε επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλα άτομα που αποτέλεσαν στόχο του παράνομου λογισμικού, με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμο και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, είπε ο κ. Λένερς.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή μίλησε επίσης με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την περίπτωση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια Σοφί ιντ Βέλντ (RENEW Ολλανδία) τόνισε ότι «φεύγουμε από την Κύπρο και την Ελλάδα ίσως με περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα ήρθαμε».

Κατά την ομιλία της η Ιντ Βελντ σημείωσε ότι «ακούσαμε τις ανησυχίες των δημοσιογράφων οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς όταν γράφουν για σημαντικά θέματα, της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων ότι δέχθηκε πιέσεις και τον λόγο της “εθνικής ασφάλειας” να χρησιμοποιείται προσχηματικά για την κατάχρηση των κατασκοπικών λογισμικών. Φαίνεται ότι οι εταιρίες αυτού του λογισμικού συνιστούν ένα σκοτεινό δίκτυο διασυνδέσεων που μπορούν να επεκταθούν στις δημόσιες αρχές.

Στην ΕΕ χρειαζόμαστε καθαρούς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης του όρου εθνική ασφάλεια ως πρόσχημα για παρακολουθήσεις και διασφάλιση δικαστικής εποπτείας καθώς και εγγύηση ενός υγιούς, πλουραλιστικού περιβάλλοντος για τα μέσα ενημέρωσης».

Η Ολλανδή εισηγήτρια πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να καθαρίσει το τοπίο πριν τις εκλογές, ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία, ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ για τη σχετική νομοθεσία της κυβέρνησης απάντησε ότι είναι πραγματικά καλή ιδέα.

Με τη σειρά της η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέλος της PEGA, χαρακτήρισε «προσωπικές εκτιμήσεις της κυρίας Ιντ Βελντ» τις δηλώσεις της και πρόσθεσε ότι απέχουν από τις αποδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την εργασία της επιτροπής.

Σχετικά με τον Τύπο, είπε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα ελευθερίας του Τύπου όταν έχουμε τρομοκράτες που αρθρογραφούν και οι απόψεις τους καταχωρίζονται στον ημερήσιο Τύπο και “κίτρινα έντυπα” που προσβάλλουν καθημερινά, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και άλλα δημόσια πρόσωπα».

Στην επιτροπή μετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε μια επιτροπή του ΕΚ σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Εγώ δεν θα το κάνω. Σας μεταφέρω την εντύπωση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής, ότι δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσανε, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο».

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα η εισηγήτρια της PEGA θα καταθέσει το πρώτο σχέδιο έκθεσης, στη συνέχεια η επιτροπή θα επισκεφθεί και άλλες χώρες και θα υπάρξει πόρισμα της επιτροπής που θα τεθεί σε ψήφιση στην ολομέλεια, τους επόμενου μήνες.

Την επιτροπή αποτελούν:

Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)

Sophia IN ‘T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)

Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)

Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)

Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)

Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)

Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)

Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)

Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)

Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)

Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)

To άρθρο Επιτροπή PEGA: Δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού – Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr