Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων – Η διαδικασία (vid)

Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι για τον Αύγουστο

Πότε εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών – Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο «λογαριασμός» των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναλυτικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων στον προσωπικό λογαριασμό στο MyAADE του κάθε φορολογούμενου που έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή των ποσών που πρέπει να επιστραφούν.

Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν, κάνοντας χρήση των κωδικών του TAXISnet, να ενημερωθούν τόσο για το σύνολο του ποσού που πρέπει να αποπληρώσουν αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το κάνουν.

Η ΑΑΔΕ, αφού αφαιρέσει τα μη επιστρεπτέα ποσά, θα προσδιορίσει το υπόλοιπο των κρατικών δανείων που πρέπει να γυρίσει στο Δημόσιο.

Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση το ποσού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση του τζίρου της επιχείρησης. Έξαλλου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να την αποπληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Επιπλέον, προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος του έτους ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει και δυνατότητα συμψηφισμένων, μη επιστρεπτέων ποσών, με τρέχουσες υποχρεώσεις.

 

Το ποσό που πρέπει να επιστραφεί διαμορφώνεται:

  • στο 25% του ποσού που εισπράχθηκε για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον η πτώση των ακαθάριστών εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
  • στο 33% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου από 30% έως 70%  το 2020 σε σχέση με το 2019 και καταγράφουν ζημιές προ φόρων
  • στο 50% του συνολικού ποσού για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφουν το 25% του δανείου εφόσον καταγράφουν πτώση των ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων και το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου:

  • Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
  • Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και
  • Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής λήγει στις 15 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε – Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

ΔΕΗ: Ποιοι και γιατί αντιδρούν στο σχέδιο για απολιγνιτοποίηση

Πληθωρισμός: Προς νέο «άλμα» 3% τον Οκτώβριο

Πηγή: Newmoney.gr