Επιστρεπτέα 7: Οι «κόφτες» που αφήνουν έξω δικαιούχους

Στο σταυροδρόμι μεταξύ πανδημίας και ανάπτυξης η οικονομία

Η πορεία των αιτήσεων – Πως «ψαλιδίζονται» κονδύλια και δικαιούχοι από Επιστρεπτέες – Οι «παγίδες» για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές έως και 6 μήνες, κυρίως σε εστίαση και τουρισμό

Ξεμένει από «καύσιμα» για μέτρα στήριξης η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα και οι χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις που ένιωσαν «στο πετσί τους» τον αποκλεισμό από τα μέτρα στήριξης της Επιστρεπτέας 6, να αδιαφορούν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

Πριν δύο μήνες, οι αιτήσεις για τα τουλάχιστον 500 ευρώ της Επιστρεπτέας 6 άγγιζαν τις 722.000. Παρά τις αυξημένες ανάγκες τους -καθώς χιλιάδες εξ αυτών έκλεισαν με κρατική εντολή έως και 6 μήνες πριν αλλά αποκλείστηκαν από την Επιστρεπτέα 6 τον Φεβρουάριο και ζουν χωρίς κρατική βοήθεια εδώ και μήνες- ούτε 315.000 επιχειρήσεις δεν είχαν κάνει τις αιτήσεις τους. Και αυτό παρότι εδώ και αρκετές ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα «MyBusinessSupport» (από τις 2 Απριλίου) και η Επιστρεπτέα 7 υπόσχεται διπλάσια κονδύλια (1 δισ. αντί 525 εκατ. και από τουλάχιστον 1.000 ευρώ αντί 500 ευρώ) εν συγκρίσει με την Επιστρεπτέα 6.

Η υποβολή αιτήσεων λήγει την άλλη Δευτέρα, αλλά ο ρυθμός συμμετοχής είναι αναιμικός και δεν θυμίζει σε τίποτα το μπαράζ αιτήσεων των προηγούμενων φάσεων. Η διανομή 1 δισ. ευρώ στους (όποιους) δικαιούχους θα γίνει Μεγάλη εβδομάδα ή μετά το Πάσχα, αλλά η αγορά αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος να αντέξουν οι επιχειρήσεις είναι πλέον να ανοίξουν και όχι να επιδοτούνται για να παραμένουν κλειστές.

Υπό το πρίσμα αυτό, ακόμα και η Επιστρεπτέα 8 φαίνεται να απομακρύνεται ή να αλλάζει κατεύθυνση. Και για την Επιστρεπτέα 7 φαίνεται να μην αλλάζει τελικά ο όρος για μη αύξηση του τζίρου το 2020, έναντι το 2019.

Ο όρος  αυτός εξελίσσεται σε παγίδα, για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές έως και 6 μήνες ήδη, κυρίως σε εστίαση και τουρισμό. Ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου, δεν σημαίνει ότι είχαν αύξηση κερδών χιλιάδες αυταπασχολούμενοι, που δεν έχουν λεφτά ούτε για να πληρώσουν το φαγητό ή το ενοίκιο του σπιτιού τους.

Αντιθέτως, το δημόσιο πρόσθεσε πλασματικά στον τζίρο του 2020 (στους κωδικούς 310 και 312) ακόμα και το περσινό Δώρο Πάσχα που έδωσε το κράτος στους υπαλλήλους των επιχειρήσεων!

Και όχι μόνον αυτό. Χιλιάδες δικαιούχοι αποκλείστηκαν και θα αποκλειστούν ξανά για εξίσου ασήμαντους λόγους και αφορμές, όπως:

  1. Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση υποσχόταν 40% έκπτωση στην Επιστρεπτέα 1-3, εφόσον οι επιχειρήσεις απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους και δεν τους απέλυαν για 1 χρόνο. Ένα χρόνο μετά διαπιστώνεται ότι οι εργαζόμενοι μετριούνται «βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ». Αλλά εκεί δεν φαίνονται οι ναυτικοί και οι ναυτιλιακές χάνουν την έκπτωση!
  2. Ανήλικοι αποκλείονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Η πλατφόρμα MyBusinessSupport αποκλείει κάθε δικαιούχο ηλικίας κάτω των 18, με το νομικό επιχείρημα ότι η «Επιστρεπτέα» είναι κατά 50% δάνειο και ο ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να συνάψει δανειακή σύμβαση για 60 δόσεις. Δηλαδή το Κράτος δεν δίνει ούτε το 50% της «μη επιστρεπτέας» επιδότησης στα ορφανά, παρότι το ανήλικο επιτρέπεται νόμιμα να επενδύει ή να χάνει το κεφάλαιό του σε επιχειρήσεις, να πληρώνει φόρους και εισφορές στο κράτος –ακόμα και σε 120 δόσεις κλπ.
  3. Χιλιάδες επιχειρήσεις χάνουν Επιστρεπτέες και άλλα μέτρα στήριξης το 2021, επειδή  προσμετράται στον τζίρο του 2020 (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) …το επίδομα Πάσχα που έδωσαν σε εργαζόμενους σε αναστολή, αντί να το δώσει όπως έπρεπε το κράτος!
  4. Πρακτορεία ΟΠΑΠ επί 6 μήνες κλειστά με πτώση τζίρου άνω του 70% έχουν λάβει μόλις χίλια ή 2.000 ευρώ, ενώ ταβέρνες που λειτουργούν με ντελίβερι έχουν πάρει περισσότερα.
  5. Από 1.300 πλανόδιους λαχειοπώλες («κοντάρια») που είναι πιστοποιημένοι από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. μόνον 100 επιδοτήθηκαν (όσοι ήταν μέλη των ασφαλιστικών τους συνεταιρισμών). Επιπλέον, ο κλάδος των Πρακτόρων Χονδρικής Πώλησης Λαχείων με ΚΑΔ: 92001302 χρειάζεται κεφάλαια κίνησης για τα λαχεία -όπως για την εστίαση- αλλά οι αναστολές σφράγισης επιταγών δεν έχουν αξία για αυτούς, επειδή πληρώνουν με τη χρήση Εγγυητικών Επιστολών που έχουν εκδώσει υπέρ του Δημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε.. Δηλαδή, αναγκάζονται και να πληρώνουν προμήθειες για Εγγυητικές ενώ δεν πραγματοποιούν συναλλαγές και δεν έχουν έσοδα.
  6. Αντίστοιχα, το κράτος δεν ενισχύει όσους έκαναν χρήση leasing, όπως εκείνους που πήραν απλό δάνειο.

Διαβάαστε ακόμα 

Lockdown: Ο δρόμος προς το σταδιακό άνοιγμα αγοράς – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης 

Η ΕΕ «κόβει τα φτερά» της Ryanair: Νόμιμες οι κρατικές ενισχύσεις σε αεροπορικές εταιρείες 

«Τέλος» στο SMS 13033 – Από πότε σταματάμε να το στέλνουμε

Πηγή: Newmoney.gr