Παρασκευή
20.05.2022

Επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις – Τα κριτήρια (vid)

Επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις – Τα κριτήρια (vid)

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές αφορά το πρόγραμμα – Η διαδικασία για τις αιτήσεις – Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας την απόσυρση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, έπειτα και από και τις σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα αντικατάστασης των παλιών ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση για καινούργιες. Συγκεκριμένα, η ειδική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Μάιο, και είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε προσδιορίσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος είχε κάνει λόγο για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας. Για να αντικατασταθεί η παλιά συσκευή θα πρέπει να είναι λειτουργική.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.  Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Η μέση επιδότηση θα είναι στα 500 ευρώ.  Ετήσια μείωση ρεύματος: 150 – 300 € (οικονομία 30%).

Ποιες συσκευές επιδοτούνται

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Ποιες συσκευές δεν επιδοτούνται

  • Κουζίνες
  • Πλυντήρια ρούχων
  • Πλυντήρια πιάτων

Τα κριτήρια

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Η διαδικασία

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Διαβάστε ακόμα:

Σχέδιο για νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

Bloomberg: Στο 87% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας – Τι δείχνουν τα CDS

Νίκος Σέρρας (Δίρφυς): Το turnaround story και η νέα σελίδα της εταιρείας εμφιάλωσης νερού

Πηγή: Newmoney.gr