Eπίδομα θέρμανσης: Tα κριτήρια και τα δικαιολογητικά για όσους μένουν σε πολυκατοικίες (vid) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Όλες οι ημερομηνίες

Η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης για όσους μένουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση είναι πιο σύνθετη. Υπενθυμίζεται ότι επίδομα θέρμανσης δικαιούνται όσοι πληρούν τα νέα και διευρυμένα κριτήρια, όμως στην περίπτωση των πολυκατοικιών οι διαχειριστές είναι το «κλειδί».

Σε αρκετές πολυκατοικίες δεν υπάρχει διαχειριστής καθώς ένοικοι και ιδιοκτήτες διαφωνούν για το ποιος θα αναλάβει την έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, κάτι που είναι απαραίτητο για καταβληθεί το επίδομα.

Ποια τα κριτήρια

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια έχουν «κλειδώσει» και είναι αυξημένα, ενώ αυξημένο κατά 100 ευρώ (στα 800 ευρώ από 700 πέρσι) είναι και το ανώτατο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που μπορείτε να πάρετε.

Όσο για τα περιουσιακά κριτήρια, το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όσοι το χάνουν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών. Αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί περαιτέρω στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ανοίγει την 1η Νοεμβρίου, θα μπορείτε να κάνετε αίτηση μέχρι 15 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 10 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι πληρωμές των προκαταβολών στους παλαιούς δικαιούχους.

Οι νέοι δικαιούχοι θα πληρώνονται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο πληρωμές τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2023.

Δικαιούχοι και νέα εισοδηματικά κριτήρια

  • Άγαμος : 16.000ευρώ
  • Έγγαμος: 24.000ευρώ
  • Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ
  • Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ
  • Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία: Τι ισχύει για κοινό καυστήρα

Ο διαχειριστής/εκπρόσωπος μπαίνει στο myθέρμανση και επιλέγει την ενέργεια «Διαχειριστής-Εκπρόσωπος Πολυκατοικίας» και μετέπειτα «Διαχείριση χιλιοστών θέρμανσης». Εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης). Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

Προσοχή με το ΑΦΜ για επίδομα θέρμανσης

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου.

Τι γίνεται αν δεν υπάρχει διαχειριστής

Δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν υπάρχει αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος (μετρητής) στην πολυκατοικία. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες ποιος θα «αναλάβει» το ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα, τα χιλιοστά θέρμανσης κ.λπ..

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες, ποιού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας.

Τι γίνεται με το επίδομα αν ο καθένας έχει δικό του καυστήρα

Εάν στην πολυκατοικία σας το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να κάνετε χωριστές αιτήσεις ο καθένας, ως κάτοικοι μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε το είδος καυσίμου θέρμανσης με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

Διαβάστε ακόμη:

Prodexpo: Σε ποιες περιοχές ψάχνουν να αγοράσουν ακίνητα οι ξένοι επενδυτές

Η κόκκινη κάρτα στην Αττική Οδό, η Goldman Sachs αγόρασε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, η HIG θέλει τον Beinoglou και ο Γερμανός πολιορκεί δύο εταιρίες

Σόλομον – Ντίμον: Οι δύο «γκουρού» προειδοποιούν – Έρχεται ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πηγή: Newmoney.gr