Επαφές του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρ. Δήμα στην Κίνα

Επαφές του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρ. Δήμα στην Κίνα

Αρχικά πραγματοποίησε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του Du Jiang, όπου επιβεβαίωσαν τους σημαντικούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών και συζήτησαν για το πως μπορούν να ενδυναμώσουν οι πολιτιστικές σχέσεις.

Ο κ. Δήμας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε πώς:

«Oι πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν μακρά και πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Όμως, δεν στεκόμαστε στο ένδοξο αρχαίο παρελθόν μας. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την σχέση μας βασιζόμενοι στην αμοιβαία κατανόηση, την ισότιμη ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές αποτελούν πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει όμως περιθώριο επέκτασης της συνεργασίας σε πολλά ζητήματα όπως είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασίας από την κλιματική κρίση και αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση οι ανταλλαγή ιδεών και πολιτιστικών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών είναι μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία.»

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Φόρουμ του Πεκίνου ο Υφυπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσης σύσκεψη εργασίας και με την Υπουργό Πολιτισμού της Αιγύπτου Dr Nevine Youssef El Kelany. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και εστίασε σε διμερείς συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών.

Επιπροσθέτως, στο Πεκίνο ο κ. Δήμας πραγματοποίησε σειρά επαφών με ανθρώπους που κατέχουν σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο του NCPA Zhu Jing (Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών), όπου συζήτησαν για την επέκταση και διεύρυνση των συνεργασιών που ήδη υπάρχουν με φορείς του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης συνάντησε τον Wang Xudong, διευθυντή του Palace Museum, τον οποίο προσκάλεσε στην Αθήνα για να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις υπάρχουσες συμφωνίες συνεργασίας με Ελληνικά Μουσεία. Τέλος, συναντήθηκε με αξιωματούχους της πόλης του Πεκίνου τους κ Song Haojie και Chang Lin, αρμόδιους για ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμού, με τους οποίους συζήτησαν για κοινές πρωτοβουλίεςδράσεις και για τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

[email protected]

Πηγή: Naftemporiki.gr