ΕΝΦΙΑ: Τι θα αλλάξει το 2022 – Ξεκινούν οι πληρωμές για το 2021 (vid)

ΕΝΦΙΑ 2021: Ποιοι απαλλάσσονται, ποιοι έχουν έκπτωση, πόσοι δεν πληρώνουν

Στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η αντικειμενική αξία των οποίων έχει παραμείνει σταθερή

Ξεκίνησαν ήδη οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες δύο δόσεις του οποίου μπορούν να εξοφληθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου χωρίς οι φορολογούμενοι να υποστούν κυρώσεις.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η άσκηση για τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, με βάση τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο.

Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2021.

Τι θα αλλάξει

Στον νέο ΕΝΦΙΑ θα υπάρχουν αλλαγές στις κλίμακες, με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο ΕΝΦΙΑ να επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά, εφόσον η αξία του ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο και έτσι κάθε ιδιοκτήτης να πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε ιδιοκτησία.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα περιλαμβάνει περισσότερες βαθμίδες σε σχέση με τον σημερινό, ενώ θα λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως ο όροφος, οι προσόψεις, οι βοηθητικοί χώροι κτλ. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρχει μία ενιαία κλίμακα με ενσωμάτωση της έκπτωσης που υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιοκτησίες μεγάλης αξίας θα υπάρχει ένας συντελεστής προσαύξησης, ενώ ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να ενσωματωθεί μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και όχι για τις επιχειρήσεις.

Στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η αντικειμενική αξία των οποίων παραμένει σταθερή, καθώς και για εκείνους με ακίνητα σε περιοχές, στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες έχουν μειωθεί.

Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

Αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το 2022, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο τα εκκαθαριστικά να εκδίδονται κατά τους πρώτους μήνες του έτους και οι πληρωμές να ξεκινούν τον Μάρτιο, αλλά να γίνονται σε περισσότερες δόσεις.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα κινδύνου από Aramco: Ο πλανήτης «ξεμένει» από πετρέλαιο – Το 2022 έρχονται τα χειρότερα

BNP Paribas: Αγοράστε ομόλογα ελληνικών τραπεζών – Ο ρόλος του «Ηρακλή»

Οικογένεια Ντεληδήμου: Η Softex και το μπαράζ επενδύσεων σε νέα εργοστάσια

 

Πηγή: Newmoney.gr