ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα δουν έκπτωση | Ειδήσεις για την Οικονομία

Τι θα ισχύσει για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – Μέχρι τις 30 Απριλίου τα ειδοποιητήρια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν μέσα στο Σαββατοκύριακο πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.  Ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ίδιο με αυτό που πλήρωσαν πέρυσι, αφού δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου.

Πoιοι χάνουν την έκπτωση 50%

Αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα είναι όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, αλλά και όσοι χάσουν την έκπτωση του 50% γιατί το φορολογητέο εισόδημα τους ξεπέρασε τις 9.000 ευρώ. Σύμφωνα με λογιστές, σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφεί σημαντικός αριθμός που θα χάσει την έκπτωση, καθώς την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ενώ δεν υπήρξε αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για αυτούς που τη δικαιούνται.

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ για τα νοικοκυριά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι προβλέψεις για το 2023 από κορυφαία στελέχη του κλάδου και η ευκαιρία της Αθήνας

Eurogroup: Πρώτο «γκάλοπ» για τη λιτότητα και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας από το 2024

Το (μη χαλαρώνετε) Μαξίμου, μπλέξανε οι… Μπογδάνοι, η ψυχρολουσία Ευμορφίδη, τα τσουβάλια της Καρέλιας και το νερό που κόψαμε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

 

Πηγή: Newmoney.gr