Παρασκευή
01.07.2022

ΕΝΦΙΑ: Η πληρωμή, οι ρυθμίσεις και ο «αέρας» της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς

ΕΝΦΙΑ: Η πληρωμή, οι ρυθμίσεις και ο «αέρας» της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς

Από την 1η Ιούνιου θα τρέξει ο νέος γύρος συμψηφισμών με επιστροφές φόρου – Λήγει σήμερα η προθεσμία για εξόφληση ή ρύθμιση – Το όφελος των δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών

Για πρώτη φορά, φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πάγωσε τους αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρων μέχρι να λήξει (εν προκειμένω σήμερα) η προθεσμία για την πληρωμή, εφάπαξ ή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ, έδωσε τη δυνατότητα, στους δικαιούχους επιστροφών φόρων να διαχειριστούν τα χρήματα τους. Μπορούν δηλαδή, ακόμα και σήμερα, είτε να πληρώσουν δόση του ΕΝΦΙΑ, είτε να το εξοφλήσουν, είτε να τον ρυθμίσουν με 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών χωρίς να έχουν χάσουν (λόγω συμψηφισμού) την επιστροφή φόρους.

Πρακτικά, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έτρεξαν τη διαδικασία συμψηφισμού πιστωτικών υπολοίπων με βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία, πριν από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο επόμενος γύρος συμψηφισμών θα ξεκινήσει μετά το ορόσημο της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων. Με αυτόν το τρόπο «καλύπτεται» η πλειονότητα των δικαιούχων επιστροφών φόρων. Δηλαδή οι φορολογούμενοι που τα παλιότερα χρόνια δεν έβλεπαν σχεδόν ποτέ τα χρήματα τους ( ή μέρος αυτών) αφού οι συμψηφισμοί έτρεχαν παράλληλα με την εκκαθάριση και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Το σημαντικό είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν, μέσω των πιστωτικών καρτών να αυξήσουν τις – προβλεπόμενες- 10 άτοκες δόσεις του ΕΝΦΙΑ σε 12 και να βγάλουν τη βεβαιωμένη οφειλή από το Taxis. Πρακτικά, όταν επιλέγονται οι δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, η τράπεζα πληρώνει τον φόρο και οι ιδιοκτήτες έχουν να κάνουν… με την τράπεζα! Και η ΑΑΔΕ δεν βλέπει πλέον την οφειλή για τη συμψηφίσει με επιστροφή φόρου ή άλλα πιστωτική υπόλοιπα.

Φέτος, πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους, που συνολικά φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ. Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές 8 στους 10 φορολογουμένους θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις και δεν επιθυμούν τις 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που βρίσκεται στην περιοχή του 5%. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Στα €14,1 δισ. το «κόκκινο» στοκ των «4» – Μείωση 74% μέσα σε έναν χρόνο

Σταϊκούρας: Έρχονται fast track ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Stellantis προς Σέρβους εργαζόμενους: Δύο χρόνια στο εξωτερικό για εκπαίδευση ηλεκτρικών οχημάτων ή απόλυση

Πηγή: Newmoney.gr