Ενέργεια: Μισό δισ. προληπτικά μέτρα στήριξης ανακοινώνει η κυβέρνηση – Δείτε LIVE

«Λίφτινγκ» στην ρύθμιση των κορωνο-χρεών εξετάζει η κυβέρνηση

Διπλή επιδότηση για καταναλωτές φυσικού αερίου – Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για να λάβουν οι περισσότεροι επίδομα θέρμανσης – Oι ανακοινώσεις

Μηχανισμό αντιμετώπισης των υπερβολικών αυξήσεων στο κόστος ενέργειας ανακοινώνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από κοινού με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ανακοινώνουν ένα πακέτο μέτρων υπερδιπλάσιο εκείνου που είχε εξαγγείλει πριν ένα μήνα από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Παρότι και τότε, αλλά και μέχρι και σήμερα, οι αυξήσεις τιμών ενέργειας  ήταν και είναι από τις χαμηλότερες (ή και οι χαμηλότερες) σε όλη την Ευρώπη, στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει τις αυξήσεις, πριν το πρόβλημα φανεί σε όλη του την ένταση και την έκταση, στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που θα εκδοθούν άμεσα.

Δείτε live την ανακοίνωση των μέτρων

Όπως και με την πανδημία του κορωνοϊού, έτσι και με την «πανδημία» ακρίβειας το οικονομικό επιτελείο κινείται προληπτικά, στην πολυμέτωπη μάχη για τις τιμές που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.

1. Το πακέτο επιδότησης ρεύματος, δεν θα είναι τελικά 150 εκατομμύρια όπως είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, ούτε 200 εκατ. ευρώ όπως επανεκτιμήθηκε. Αλλά θα φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά στα χρονικά θα υπάρξει μαζικά τέτοια επιδότηση λογαριασμών ρεύματος για όλους -και όχι μόνο για δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου.

Δεν αυξάνεται όμως μόνο το κονδύλι (κατά 100% σε 1 μήνα ή 50% τις τελευταίες 10 ημέρες) αλλά αυξάνονται και οι δικαιούχοι και το ποσόν της επιδότησης. Αντί 30 ευρώ για τα πρώτα 300 kWh (δηλαδή 9 ευρώ ανά μήνα) , κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να επιδοτηθεί για 45 ευρώ ή και παραπάνω. Δηλαδή η επιδότηση αναμένεται να ξεπερνά τα 13 ευρώ το μήνα ή πάνω από 50 ευρώ στο 4μηνο. Το όφελος για τα νοικοκυριά θα είναι πολλαπλάσιο όμως, αφού στην αξία του ρεύματος συνυπολογίζονται ΦΠΑ και μια σειρά άλλων χρεώσεων.

Η επιδότηση δεν αφορά μόνον νοικοκυριά, αλλά και επαγγελματίες με ρεύμα χαμηλής τάσεως (πχ φούρνους) ενώ ιδιαίτερες πρόνοιες συζητούνται και για καταναλωτές αγροτικού ρεύματος.

2. Επίδομα θέρμανσης αυξημένο κατά 20%, αλλά συνολικά το κονδύλι θα αυξηθεί 150%

Αντί 80 εκατ. ευρώ που κανονικά θα δίδονταν (και  αντί 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή τη Δευτέρα) η επιδότηση θα φτάσει τελικά στα 200 εκατ. ευρώ: 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αρχική εξαγγελία ή διπλάσια από την επίσημη πρόβλεψη στο προσχέδιο.

Και αυτό διότι ειδικά για φέτος, σχεδιάζεται να περιλάβει πολύ περισσότερους δικαιούχους, με σημαντικά διεύρυνση στα εισοδηματικά κριτήρια για να μην αποκλείονται τα μικρομεσαία νοικοκυριά.  Καλύπτει, εκτός από καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, ή καυσόξυλα, pellet κλπ.

3. Ο έκτακτος μηχανισμός κατά των κατακόρυφων αυξήσεων του κόστους ενέργειας θα περιλάβει και παρέμβαση μέσω της ΔΕΠΑ για οριζόντια μείωση των χρεώσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη:

Άγγιξαν τα €10,5 εκατ. οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το 8μηνο του 2021 (πίνακας)

Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα εντός 12μήνου βλέπουν 6 στις 10 επιχειρήσεις

Ο Τζεφ Μπέζος ποντάρει για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο της ΝΑ Ασίας – Σε ποια startup επενδύει

Πηγή: Newmoney.gr