Εμβόλιο: Ανάρπαστα τα ραντεβού από τους νέους -Τι ισχύει για όσους από την ομάδα 18-30 ετών δεν μπορούν να κλείσουν

Ανάρπαστα έγιναν τα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού από την ηλικιακή ομάδα των 18 έως 30 ετών.

Η πλατφόρμα, βάσει του νέου «χάρτη» προτεραιοποίησης, άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής για τους νέους της ομάδας 18-30, οι οποίοι σε αυτή τη φάση μπορούν να κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η διαδικασία που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής αφορούσε σε 50.000 μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson (για τους 18-30) και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου τα ραντεβού σε πολλές περιοχές είχαν εξαντληθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες -πολλοί εκ των οποίων γονείς- να «περιηγούνται» μάταια στην πλατφόρμα, καθώς και να προκληθεί σύγχυση αναφορικά με το αν η διαδικασία άνοιξε μόνο για τα νησιά -όπου φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ομάδα 18-30 ετών θα τεθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα σε κανονική λειτουργία και θα ανοίξουν χιλιάδες νέα ραντεβού, καθώς θα υπάρχουν και άλλα αποθέματα του μονοδοσικού εμβολίου.

Στις 2 Ιουνίου νέα παράδοση Johnson & Johnson

Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η δήλωση που έκανε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης.  Όσα έχουν έρθει τα χρησιμοποιούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται πάνω από το 90% των εμβολίων που καταφθάνουν. «Ο,τι έρχεται το “καταναλώνουμε”» προσέθεσε.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «η Johnson & Johnson  θα φέρει στις 2 Ιουνίου, μια παράδοση που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο». Την ίδια στιγμή, «επιδρομή» στην πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού εμβολιασμού κάνουν το τελευταίο 24ωρο οι πολίτες ηλικίας από 30 έως 39. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής στο σύστημα ενσωματώθηκαν νέα ραντεβού, με συνέπεια χιλιάδες πολίτες να βρίσκουν -πλέον- ραντεβού για πολύ κοντινό διάστημα -όπως η 2α ή η 3η Ιουνίου. Μέχρι την Πέμπτη, για συγκεκριμένους τύπους εμβολίων, οι πλησιέστερες ημερομηνίες που «έβγαζε» το σύστημα ήταν για μετά τις 20 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί του Σαββάτου στον «χορό» των εμβολιασμών, και με τα τέσσερα εμβόλια, μπήκε η ομάδα των 30 – 34 ετών και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι εμβολιασμοί σε αριθμούς

Τα τελευταία στοιχεία για τους εμβολιασμούς έχουν ως εξής:

96.750 εμβολιασμοί μόνο την Παρασκευή
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 5.402.105 εμβολιασμοί
Με 1η δόση: 3.532.565 εμβολιασμοί
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 1.967.849

Νωρίτερα το Σάββατο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι σήμερα θα ξεπεραστούν τα 2 εκατομμύρια πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι ουσιαστικά όλοι οι πολίτες άνω των 18 μπορούν να εμβολιαστούν υπογραμμίζοντας ότι η χώρα τον Ιούνιο θα έχει άλλη εικόνα.

Μεταξύ άλλων, ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε και για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid19 το όποιο θα τεθεί επισήμως σε ισχύ στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, λέγοντας ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις, αλλά τις διευκολύνει αποτελώντας μία λωρίδα ταχείας.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.iefimerida.gr