Ελλάκτωρ: Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε η διοίκηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 06/04/2021. Συντάκτης: NEWSROOM
Σε ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για όσα συνέβησαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της 2ας Απριλίου, η οποία αναβλήθηκε για τις 22 του μηνός, προχώρησε η διοίκηση της Ελλάκτωρ.
Όπως αναφέρουν πηγές του Δ.Σ. της εισηγμένης, «η αρμόδια εποπτική αρχή έλαβε ενημέρωση για το γεγονός ότι η Greenhill στη γενική συνέλευση αν και δήλωσε ότι κατέχει δικαιώματα ψήφων μετοχών ίσων με το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, εντούτοις αποδείχτηκε ότι τελικά το 18% ανήκε στην εταιρία Aiolos Invest, η οποία είναι θυγατρική του fund Farallon. Το fund έχει κρατήσει το 18% έναντι δανείου που χορήγησε», υπενθύμισαν πηγές της διοίκησης της Ελλάκτωρ, για να υποστηρίξουν ότι «έχει δανείσει τη Greenhill για την απόκτηση των μετοχών της Pemanoaro (συμφερόντων Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση) στην Ελλάκτωρ. Επίσης η Farallon είχε δανείσει τους αδελφούς Καλλιτσάντση πριν τρία χρόνια για την απόκτηση των μετοχών της εταιρίας που τους οδήγησε στην ανάληψη τότε της διοίκησης της».
Κύκλοι της διοίκησης αναφερόμενοι στην ενημέρωση που έκαναν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημείωσαν πως «ως θεσμικά όργανα θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με όσα συνέβησαν».
Πάντως οι ίδιες πηγές υποστήριζαν με αφορμή την επικείμενη γενική συνέλευση στις 22 Απριλίου, πως «η Farallon που έχει τα δικαιώματα ψήφου για το 18%, έχει, θεωρητικά, κάθε λόγο να στηρίξει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καθώς τότε μόνο θα μπορέσει να πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε. Κάθε άλλη κίνηση της όπως η εκχώρηση δικαιωμάτων ψήφου στη Greenhill θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μήνυμα των μετόχων της Reggeborgh προς τη Farallon, ώστε να εμφανιστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της 22ας Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην αναβληθείσα γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου η Farallon δεν είχε εξουσιοδοτήσει κανέναν μέτοχο για την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφων της.
Πηγές της διοίκησης της Ελλάκτωρ, επανέλαβαν ότι «οι τρεις πλευρές του 25% έχουν κοινό στόχο αλλά διαφορετική ατζέντα. Η πλευρά Καλλιτσάντση να προστατευτεί από το παρελθόν των χειρισμών της, εκείνη της Greenhill (Μπάκου – Καϋμενάκη) να πάρει χρήματα και η Farallon που θέλει να πάρει πίσω τα κεφάλαια τα οποία δάνεισε». Αναφορικά με τη Reggeborgh, υποστήριξαν οι ίδιοι κύκλοι, «και οι Ολλανδοί θέλουν να κερδίσουν χρήματα αλλά μέσα από την υπεραξία και την ανάπτυξη του ομίλου».
Οι ίδιες πηγές αναφορικά με το αν υπάρχει τρόπος συνεννόησης με την Greenhill, σχολιάζουν πως «οι μόνες συζητήσεις που μπορούν να γίνουν είναι στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Άλλες συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν με τη συγκεκριμένη εταιρία, από τη στιγμή που δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας. Προσπαθούν ακόμη και να μπλοκάρουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση», αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ.
Αναφορικά με το αίτημα της Greenhill για σχηματισμό κοινού διοικητικού συμβουλίου στην εισηγμένη, η πλευρά της εταιρίας σημειώνει πως «η απόφαση για τα μέλη του ΔΣ ελήφθη στη γενική συνέλευση των μετόχων πριν δύο μήνες. Αυτό είναι και το μοναδικό όργανο που αποφασίζει».
Η Greenhill
Νωρίτερα, εντός της ημέρας κύκλοι της Greenhill σχολίαζαν: «Συμφωνούμε ότι είναι η ώρα που πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, όλοι. Συνιστά πράξη ευθύνης το γεγονός ότι μπροστά στο προφανές αδιέξοδο δόθηκε χρονικό περιθώριο ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση. Αντίθετα δεν θεωρούμε υπεύθυνη στάση την άρνηση διαλόγου με τον μεγαλύτερο μέτοχο που καλείται απλώς να τοποθετήσει τα υψηλότερα κεφάλαια, παραμένοντας στο περιθώριο.
Εφόσον οι ανάγκες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και η αύξηση κεφαλαίου επείγει, είναι περισσότερο αναγκαία η υπεύθυνη στάση με έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους. Αυτό εξυπηρετεί όλους τους μετόχους, αλλά κυρίως όσους ασκούν την διοίκηση και έχουν αναλάβει τις σχετικές ευθύνες. Αν είχαν συναίσθηση των ευθυνών θα είχαν σπεύσει στον διάλογο.
Επίσης, ως πράξη υπευθυνότητας, η Reggeborgh θα μπορούσε να προσφέρει τα 50 εκατ. ευρώ που κατά τις εκτιμήσεις της απαιτούνται άμεσα, όπως είχε προαναγγελθεί. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η γενναία αυτή εξαγγελία; Γιατί σήμερα η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου; Δεν εμπιστεύονται την Διοίκηση της εταιρείας που όρισαν; Γιατί σταμάτησε η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου; Η ώρα υπεύθυνων απαντήσεων είναι τώρα.»
Πηγή: Tanea.gr