Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ερχεται «περίοδος χάριτος» ενός έτους για όσους έχουν χρέη (vid) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Το μισό 2023 δουλεύαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές | Ειδήσεις για την Οικονομία

Μια περίοδο χάριτος, ενός χρόνου εξετάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταοασχολούμενους και αγρότες, που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αυτό ανέφερε ο Ηλίας Τσούνης εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, σε εκπομπή του Open, για τους 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη, λόγω μη καταβολής εισφορών. Μάλιστα οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα, «ίσως έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

«Για να πάρει κάποιος ασφαλιστική ικανότητα και να έχει ιατρική περίθαλψη πρέπει να έχει πληρώσει ή ρυθμίσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τα τελευταία τρία χρόνια έγινε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο, όπου τις χρονιές 2021-22, μπορούσε κάποιος να λάβει ασφαλιστική ικανότητα χωρίς να καταβάλει όλο το ποσό. Το 2023, βρέθηκε μια μέση λύση, όπου μπορούσαν να καταβάλλουν μόνο το κομμάτι υπέρ υγείας.

Η έκκληση του ΕΦΚΑ είναι να προστρέξουν οι μη μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές ή να τις ρυθμίσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, για να έχουν ασφαλιστική ικανότητα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, και συνέχισε:

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν πολλοί εξ αυτών. Ο Φορέας πρέπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να λέει τι πρέπει να κάνουν», είπε και διευκρίνισε πως: «Εάν κάποιος εξοφλήσει το ποσό, θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, εάν ρυθμίσει την παίρνει μηνιαίως».

«Το πρόβλημα δεν είναι για πόσους ελεύθερους επαγγελματίες μιλάμε, αλλά πόσους αφορά, διότι είναι και τα έμμεσα μέλη, τα παιδιά» τόνισε και συνέχισε: «

Το υπουργείο εξετάζει κι εναλλακτικές, όπως το να βρεθεί μια μέση λύση, ημιευνοϊκή περίοδος, για μια χρονιά, ώστε να μπορέσουν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Όπως έγινε και πέρυσι. Δεν ξέρω που θα καταλήξει το υπουργείο, είναι πολιτική απόφαση. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε ανακοινώσεις» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσούνης.

«Όλο αυτο ενέχει και μια κοινωνική αδικία, γιατί για τους μισθωτούς καταβάλλονται “βιαίως” αυτόματα οι εισφορές, οι μη μισθωτοί πρέπει να φροντίζουν για αυτό. Και δεν θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο να έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Θα δούμε τις λύσεις, στο τέλος της επόμενης εβδομαδας».

Διαβάστε ακόμη:

Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες

ΑΑΔΕ: Με λογισμικό θα ανιχνεύονται οι… ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις

Οι 10 προορισμοί που αναζήτησαν περισσότερο οι Ελληνες στην Google για ταξίδια στο εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr