Παρασκευή
12.07.2024

Εφάπαξ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε 13.000 εκκρεμότητες | Ειδήσεις για την Οικονομία

Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος – Πιο νωρίς το επίδομα θέρμανσης

Τα εκκρεμή εφάπαξ που ανέρχονται σε 13.000, όπως εκτιμούν στελέχη του ΕΦΚΑ, θα πληρωθούν στο τρίμηνο Δεκέμβριος 2023, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι νέες αιτήσεις.

Κάθε μήνα απονέμονται περίπου κατά μέσο όρο σε 3.877 συνταξιούχους, με αποτέλεσμα οι πληρωμές να είναι περισσότερες από τις εκκρεμείς αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, πληρώθηκαν 34.901 συνταξιούχοι, με συνολικό ποσό 718 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4.000 περισσότερα από το 2022 (31.178 εφάπαξ).

Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 27.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο του 2023, εκ των οποίων 13.000 είναι οι λεγόμενες ληξιπρόθεσμες, που έχει παρέλθει το τρίμηνο το οποίο θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί στους συνταξιούχους.

Στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση περισσότερων εφάπαξ και στόχος παραμένει ο μηδενισμός των εκκρεμοτήτων τους επόμενους μήνες.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων για κύρια σύνταξη στο Δημόσιο, που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής και του εφάπαξ.

Σύμφωνα με τον νόμο, καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Για να υπολογιστεί στο Δημόσιο το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη απαιτείται ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ Δημοσίου.

Ήδη, για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης, ενώ με τον ίδιο ρυθμό ή και πιο γρήγορα θα τρέξουν οι πληρωμές που είναι σε αναμονή.

Οι χρόνοι απονομής του εφάπαξ έχουν συντομευθεί κατά πολύ, ακόμη και στον ενάμιση μήνα από το Δημόσιο όταν ο φάκελος του συνταξιούχοι έχει όλες τις εισφορές πρόνοιας χωρίς κενά ή ασφάλιση σε άλλα ταμεία.

Ωστόσο, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται, καθώς υπολογίζεται με διπλό τρόπο μετά το 2014. Ειδικότερα, με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο υπάλληλος με το παλιό καθεστώς τόσο μεγαλύτερο εφάπαξ θα λάβει.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στόχος η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακοβιομηχανία

ΔΕΔΔΗΕ: Βάζει φωτιά στα τέλη χρήσης η μηνιαία μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος

Τα ρετρό αθλητικά παπούτσια σώζουν την κορεσμένη αγορά των sneakers

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr