ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι το πακέτο περιλαμβάνει και άλλα σκληρά μέτρα: Βγαίνει από το Swift η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα (Sberbank), ενώ προβλέπεται και η απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Αγκάθι

Tο ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων αποτέλεσε αγκάθι για την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς κάποιες από τις χώρες δεν ζήτησαν απλώς υποσχέσεις αλλά γραπτές εγγυήσεις. Επίσης, όσον αφορά την Τσεχία, υπήρξε αίτημα να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.

Υπήρξε μεγάλη «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr