Δυναμώνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – Τι θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης

Δυναμώνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - Τι θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών άνοιξαν όπως ήταν φυσικό στον ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη συζήτηση για το θέμα των συνεργασιών και πιο συγκεκριμένα για το πως και αν μπορεί να επέλθει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση αυτή έχει φέρει στο παρελθόν σοβαρά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η Ομπρέλα εμφανιζόταν αρνητική σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ,και κάτω από το βάρος των εξελίξεων, τα στελέχη όλων των τάσεων εμφανίζονται να αναθεωρούν τις απόψεις τους.

Πολιτική Γραμματεία χωρίς τον Κασσελάκη

Το θέμα αυτό πάντως αναμένεται να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία που θα γίνει αύριο το απόγευμα, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στην Αθήνα και τον Στέφανο Κασσελάκη στις ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω Zoom και αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει προετοιμαστεί να δώσει μία σκληρή μάχη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας πάντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έρχονται πιο κοντά έλεγαν ότι “οι τοπικές κοινωνίες αποδοκίμασαν την αλαζονεία των κυβερνώντων, αντιστάθηκαν και απέρριψαν τους ωμούς κυβερνητικούς εκβιασμούς επισημαίνοντας ότι έχουμε καθαρή ήττα του συστήματος Μαξίμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων και σχημάτων που στήριξε προσωπικά ο Μητσοτάκης ηττήθηκαν κατά κράτος.”

Παράλληλα ανέφεραν ότι όπως αποδείχτηκε η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης. “Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει” έλεγαν συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη παραδέχονται ότι για να επιτευχθεί συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων – και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ -θα πρέπει να υπάρξει καλή πρόθεση απ’ όλες τις πλευρές και διάθεση συνεννόησης προκειμένου να βρεθεί μία βάση συζήτησης που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε μία κυβερνητική συνεργασία .

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι κοντά σε αυτή την θεωρία απευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής.

Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη

Τονίζουν ωστόσο ότι δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία.

“Εμείς είμαστε εδώ τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: .Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Επανέλαβε τα περί συνεργασίας ο Σπίρτζης

Όμως το αφήγημα αυτό δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι θεωρούν ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να ενωθούν ενώ κάποιοι άλλοι αντιδρούν και μόνο με την σκέψη. Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση από τώρα προκειμένου το ζήτημα των συνεργασιών να μην προκύψει την τελευταία στιγμή όπως έγινε με το θέμα της απλής αναλογικής. «Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κοινό μέτωπο, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του προσθέτοντας ότι «έχουμε το πρώτο βήμα για την συγκρότηση και την οικοδόμησης μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας σε προοδευτική κατεύθυνση.”

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα ότι «αν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, θα οδηγηθούμε εκεί ώστε να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του δημοκρατικού κόσμου», ενώ όταν ρωτήθηκε για το ποιος θα ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, καθώς τα εν λόγω κόμματα έχουν νέους ηγέτες, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλές διαδικασίες, όπως να επιλεγεί ύστερα από ένα κοινό συνέδριο ή από πολιτική συμφωνία».

«Δεν μπορεί να αναλώνονται τα δύο κόμματα στο ποιος θα απορροφήσει τον άλλον και η συντηρητική παράταξη να αλωνίζει», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης αφού μίλησε “για ισχυρό χτύπημα στην αλαζονεία και τους κυβερνητικούς εκβιασμούς» σχολιάζοντας την συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασία προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ,τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών με προγραμματικές συγκλίσεις και προϋποθέσεις, αλλά κατά μια λογικής «συγχώνευσης» των δύο χώρων σε έναν ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, που θα περνά μέσα από την «μετάλλαξη» της Αριστεράς.

To άρθρο Δυναμώνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – Τι θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr