Παρασκευή
01.07.2022

Δημοσκόπηση GPO: Τα «εύσημα» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια

Δημοσκόπηση GPO: Τα «εύσημα» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και η ακρίβεια που γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσκόπησης που διενήργησε η GPO για την εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 16 – 18 Μαΐου 2022 σε πανελλαδικό δείγμα 1.00 ατόμων. 

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο κρίνεται πολύ θετικά από τους πολίτες, ακόμα και από μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν (57,9%) κρίνουν ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα. Το ίδιο λένε τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό 31,2%, περίπου δηλαδή ένας στους τρεις.

Στη δε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση, μεταξύ μιας της ΝΔ και μιας του ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύονται περισσότερο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει σχεδόν το 20%: μια κυβέρνηση της ΝΔ εμπιστεύονται το 47,2% των ερωτηθέντων, έναντι 28,7% μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η αποδοχή της κυβέρνησης δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ατζέντα αλλάζει και πηγαίνει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, ακόμα και της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πέφτει στο 39,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,4%.

Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμφωνούν δηλαδή με όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση για ολιγωρία.

Ενώ μια σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (46,2% θετικές γνώμες, έναντι 50,1% αρνητικών), τρεις στους τέσσερις θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα ήρθαν αργά —ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η σχετική αρνητική κρίση φτάνει στο 58,9%, σχεδόν έξι στους δέκα δηλαδή, γεγονός που δείχνει δυσφορία για την κυβέρνηση και από τους ψηφοφόρους της.

 

        

 

Όπως πάντως κρίνει στη σχετική ανάλυσή του για «Τα Νέα» ο Διονύσης Νασόπουλος: «Από την πανελλαδική δημοσκόπηση, προκύπτει ότι διαμορφώνεται χώρος μιας νέας δυναμικής για την κυβέρνηση, ύστερα από την πίεση των τελευταίων μηνών που ακολουθούσε το κύμα ακρίβειας. Ταυτόχρονα όμως η κοινή γνώμη βάζει και τους… αστερίσκους της, καθώς κρίνει ότι το πακέτο των μέτρων, παρότι “γενναίο”, ήρθε με καθυστέρηση και δεν έχει άρει τις αμφιβολίες για το κατά πόσον θα αποδειχθεί αρκετό για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών».

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”

To άρθρο Δημοσκόπηση GPO: Τα «εύσημα» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr