Διεύθυνση επίλυσης διαφορών: Μόνο 3 στους 10 βρίσκουν το δίκιο τους | Ειδήσεις για την Οικονομία

Διεύθυνση επίλυσης διαφορών: Μόνο 3 στους 10 βρίσκουν το δίκιο τους | Ειδήσεις για την Οικονομία

Στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφύγουν οι φορολογούμενοι και να αμφισβητήσουν φόρους και πρόστιμα που θεωρούν ότι τους έχουν βεβαιωθεί αδίκως ή λανθασμένα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρήκαν το δίκιο τους οι τρεις στους δέκα φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία εξέτασε τις υποθέσεις τους και στη συνέχεια ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.

Για το υπόλοιπο 70% οι προσφυγές απορρίφθηκαν, οδηγώντας ουσιαστικά τις υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 στη ΔΕΔ παραπέμφθηκαν 4.173 υποθέσεις και εκδικάστηκαν 4.011 προσφυγές φορολογουμένων. Όπως έκρινε η ΔΕΔ, στις 1.210 περιπτώσεις, ή ποσοστό 30,2%, οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο που ζητούσαν ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες 2.553 απορρίφθηκαν (ποσοστό 63,4%), οι 21 μπήκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων και οι 247 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που δεν δικαιώνονται από τη ΔΕΔ, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, αφού με βάση τη νομοθεσία, πριν φτάσουν στη Δικαιοσύνη οι φορολογικές υποθέσεις είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 85.855 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες οι 81.903 έχουν εκδικαστεί. Με βάση τα αποτελέσματα, σε 19.817 περιπτώσεις η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, ενώ για 43.432 προσφυγές επήλθε απόρριψη.

Από τις αρχές του 2023, και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται υποχρεωτικά μόνο ηλεκτρονικά, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επιλέγουν τον συγκεκριμένο δρόμο πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα 

Τα μυστήρια του (όχι και τόσο wow) Stephanos, οι Ινδοί αγοράζουν ξενοδοχεία στην Κρήτη, στην Ελούντα γίνεται πάρτι αυθαιρεσίας και όλοι ψάχνουν τον λαγό του Σωκ. 

JP Morgan: Ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα €13,5 – Οι καταλύτες για το μέλλον (γραφήματα) 

Πλειστηριασμοί: Έρχονται νέα σφυριά για «Μηχανική» και «Εμμαούς» (pics) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr