Διαφωνίες στη G20 για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βοήθεια στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες

Διαφωνίες στη G20 για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βοήθεια στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες

Η παγκόσμια οικογένεια είναι “δυσλειτουργική” και διατρέχει τον κίνδυνο συγκρούσεων, την ώρα που αυξάνονται οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παραμονή της συνόδου κορυφής της G20, που θα διεξαχθεί στην Ινδία.

“Αν είμαστε πράγματι μια παγκόσμια οικογένεια, μοιάζουμε σήμερα με μια οικογένεια μάλλον δυσλειτουργική”, δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. “Οι διαφορές αυξάνονται, οι εντάσεις εκρήγνυνται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται — κάτι που όταν τα βάλουμε όλα μαζί, αφήνει να πλανάται το φάσμα του κατακερματισμού και, εν τέλει, της αντιπαράθεσης.

Στην G20 μετέχουν 19 από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο σημαντικές διαφωνίες σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ως προς το πώς θα βοηθηθούν οι χώρες με τις αναδυόμενες οικονομίες στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κινδυνεύουν να εμποδίσουν ενδεχόμενες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνόδου, που διεξάγεται επί δύο ημέρες στο Νέο Δελχί.

“Ο κατακερματισμός αυτός θα είναι βαθιά ανησυχητικός στην καλύτερη των εποχών. Αλλά στην εποχή μας, αυτό είναι καταστροφή”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

“Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια δύσκολη μεταβατική στιγμή. Το μέλλον είναι πολυπολικό, αλλά οι πολυμερείς θεσμοί μας αντανακλούν μια εποχή που έχει παρέλθει”.

“Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι ξεπερασμένη, δυσλειτουργική και άδικη. Χρήζει βαθιάς, διαρθρωτικής μεταρρύθμισης – και το ίδιο πράγμα μπορεί να λέγεται για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής εν μέσω των αυξημένων εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, με την οποία το Πεκίνο μοιράζεται διαφιλονικούμενα σύνορα.

Ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι παρών στο Νέο Δελχί, μετά τη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που βαρύνουν τον Ρώσο πρόεδρο. Η Μόσχα συνεχίζει ωστόσο να ενθαρρύνει τους συμμάχους της αμβλύνουν τη διεθνή καταδίκη για την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Διαφωνίες στη G20 για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βοήθεια στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr