ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις | Ειδήσεις για την Οικονομία

ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις | Ειδήσεις για την Οικονομία

Εξαγγελίες «εκτάκτου ανάγκης» και μικρότερο «καλάθι» παροχών θα περιλαμβάνει η φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρά τον απόηχο των αναβαθμίσεων από DBRS και Moody’s. Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα αλλά και η ανάγκη να έρθουν και άλλες αναβαθμίσεις από ξένους οίκους (κυρίως από τον Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου) υποχρεώνουν την κυβέρνηση να βάλει ξανά «στο συρτάρι» άλλα νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας –και όχι μόνον- τα οποία σχεδίαζε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των εκτάκτων ενισχύσεων για τους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες των φυσικών καταστροφών, αλλά δεν θα πάρει πίσω τα μέτρα έχει ήδη εξαγγείλει προεκλογικά.

Και συγκεκριμένα, αναμένεται να εξαγγείλει:

  • αύξηση συντάξεων (πιθανότατα 3%-3,5%) το 2024
  • επίδομα προσωπικής διαφοράς (της τάξεως των 100-200 ή 300 ευρώ) για συνταξιούχους που δεν θα δικαιούνταν να λάβουν την ετήσια αύξηση. Ωστόσο θα το λάβουν τον Ιανουάριο αντί τον Δεκέμβριο, για να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο ο φετινός προϋπολογισμός
  • αύξηση 8% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Κανονικά θα δοθεί εφέτος και το επίδομα θέρμανσης (χωρίς αλλαγές από πέρυσι), αλλά και το νέο επίδομα Youth Pass (Κάρτα Νέων) που θα δοθεί 10 Δεκεμβρίου σε όσους κλείνουν φέτος το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους.

Επίσης θα δοθούν και οι αυξήσεις μισθών (μισό δισ. ευρώ ή έως 2 επιπλέον μισθοί το χρόνο) στο Δημόσιο το 2024.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, δεν θα περιλαμβάνεται επέκταση του επιδόματος Market Pass για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καθώς θα απαιτούνταν κονδύλια επιπλέον 200 εκατομμύρια ή 0,1% καθώς ο στόχος του προϋπολογισμού παραμένει για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.

Με την ίδια λογική, δεν θα εξαγγείλει νέα «επιταγή ακρίβειας» 100-200 ευρώ για τα Χριστούγεννα, αν και στην πραγματικότητα δεν αποκλείεται τελικά κάτι τέτοιο να συμβεί –και εν είδει παράτασης Market Pass- αν και εφόσον φυσικά εκ του αποτελέσματος προκύψει κάποιο περίσσευμα (υπερπλεόνασμα) ως το τέλος της χρονιάς, που όμως δεν μπορεί από τώρα να προβλεφθεί και να ανακοινωθεί.

«Σίγουρο» θεωρείται όμως και ότι θα εξαγγελθεί και ένας νέος, μόνιμος «κουμπαράς» για έκτακτες αποζημιώσεις λόγω θεομηνιών. Το «Ταμείο Καταστροφών» που θα τροφοδοτείται από εθελοντικές εισφορές, αλλά και από μία υποχρεωτική ειδική εισφορά ή «τέλος», το ύψος και το πλαίσιο της οποίας θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και θα εξειδικευθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Το Ταμείο αναμένεται να συγκεντρώσει πόρους 200-300 εκατ. ευρώ για «τα πρώτα έξοδα» σε κάθε αντίστοιχη περίσταση που τυχόν προκύπτει και στο μέλλον (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) καθώς σταδιακά όλο και περισσότερες κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στη φορολογία για το Περιβάλλον, με νέους πόρους που θα αντλούνται από πολίτες και επιχειρήσεις για τους σκοπούς αυτούς.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμιση και από τη «σκληρή» Moody’s: Ακόμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Μέρισμα 0,38 ευρώ/μετοχή από την ΕΛΒΕ – Πότε ξεκινά η πληρωμή

Τον Ιταλό Πιέρο Τσιπολόνε προτείνει το Eurogroup για νέο μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr