«Δέσμευση της Γαλλίας προς την Ελλάδα με τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής»

«Δέσμευση της Γαλλίας προς την Ελλάδα με τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής»

«Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum».

Αναφερόμενος στην στρατηγικής σημασίας συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια, συμβολίζει τη δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αγορά των φρεγατών έγινε με το καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης. «Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα» δήλωσε.

 «Δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση γιατί να γίνει αυτή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αφού η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών του». «Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πενταετής η αμυντική συμφωνία με τις Η.Π.Α.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, και σε άλλη γραμμή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε για επ’ αόριστον διάρκεια της συμφωνίας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα είναι πενταετής.

 «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μήνυμα προς Τουρκία και Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία να μην εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη στο σύνολο της δεν θα ξαναβιώσει σκηνές του 2015.

«Δεν θα είμαι απολογητικός σε ό,τι αφορά στην προστασία των συνόρων μας. Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, αντισταθήκαμε, προστατεύσαμε τα σύνορα μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών. Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δεν θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015» δήλωσε.

Παράλληλα απευθύνθηκε και προς την Ευρώπη, σημειώνοντας με έμφαση: «Την ίδια ώρα βεβαίως υπάρχει και ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μία πολύ σημαντική ένδειξη θα ήταν η συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον».

Όχι σε περαιτέρω υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Στο θέμα της πανδημίας ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει  περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό.

 «Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: Newsit.gr