Δεν είναι απαραίτητη για τους κάτω των 60 η 4η δόση εμβολίου

Δεν είναι απαραίτητη για τους κάτω των 60 η 4η δόση εμβολίου

Την ισχυρή σύστασή της για 4η δόση εμβολιασμου στους άνω των 70 αλλά και στους 60άρηδες με υποκείμενα νοσήματα για την θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού επανέλαβε η Επιτοπή Εμπειρογνωμόνων κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Ωστόσο  όπως παραδέχτηκε η Μαρία Θεοδωρίδου: «Τα δεδομένα για αυτή την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα».

«Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις» σημείωσε, επίσης, η κ. Θεοδωρίδου.

 «Τώρα, στα τέλη Ιουνίου, επειδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα, παρατηρείται αυξημένος αεριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού, δεν αποδίδουν σοβαρές ασθένειες είπε στην αρχή της ομιλίας της.

«Στις 3 Μαΐου, η Επιτροπή είχε διατυπώσει τη σύσταση εμβολιασμού με 4η δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

«Για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η 4η δόση. Ωστόσο  θα μπορούν να επιλέγουν τον εμβολιασμό, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους και εφόσον το επιθυμούν».

Η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 3η δόση. Όσοι έχουν νοσήσει, δεν έχουν ανάγκη αναμνηστικής δόσης» υπογράμμισε.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από τη δική του μεριά επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει χειριστεί πολύ δύσκολα θέματα, έχουν παρθεί αποφάσεις που έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει άδικη κριτική προς την Επιτροπή για τις συστάσεις της σχετικά με την τέταρτη δόση.

Πηγή: Naftemporiki.gr