Παρασκευή
12.07.2024

Δείπνο στους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων στο Μαξίμου παραθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Δείπνο στους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων στο Μαξίμου παραθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Άτυπο δείπνο παραθέτει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Σαρλ Μισέλ αλλά και των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο του άτυπου δείπνου βρίσκεται η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Η Ελλάδα δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέλαβε την στήριξή της στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι εκτός από τον πρωθυπουργό είχε συνάντηση και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το «παρόν» στο άτυπο δείπνο εκτός του Ζελένσκι δίνουν η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα γον ντερ Λάιεν, ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ιον Μαρσέλ Τσολάκου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ζελένσκι

Την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα επιβεβαίωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντομιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό. Στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου, συμπληρώνοντας πως η χώρα μας έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή και την ουκρανική υποψηφιότητα για την ΕΕ.

«Ευχαριστώ που η Ελλάδα μπήκε στη φόρμουλα ειρήνης και υποστηρίζει τόσες ανθρωπιστικές κατευθύνσεις» απάντησε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως «πάντα στο πρόσωπο της Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου (σ.σ. της Ελλάδας) βλέπουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή τους η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκα το Κίεβο είχα την ευκαιρία να τονίσω, και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι η Ελλάδα στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας σας, απέναντι στον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Είχα επίσης την ευκαιρία, επισκεπτόμενη τις πόλεις κοντά στο Κίεβο, το Ιρπίν, την Μποροντιάνκα, την Μπούτσα, να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής, αλλά και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό. Στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, η υποψηφιότητα της Ουκρανίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηριχθεί από την πρώτη στιγμή και από την Ελλάδα και χαιρόμαστε που βλέπουμε την πρόοδο που κάνετε στα βήματα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Και πάλι καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε.

Βολόντομιρ Ζελένσκι: Χαίρομαι πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε που σας βλέπω. Για μένα ήταν υψηλή τιμή να σας συναντήσω στο Κίεβο τις δύσκολες στιγμές του πολέμου, έχετε δει την Μπούτσα, έχετε δει τις συνέπειες της τρομοκρατίας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά σας λόγια, λόγια υποστήριξης στην Ουκρανία και την υποστήριξη εκ μέρους σας των Ουκρανών που ήρθαν στην Ελλάδα κατά τον πόλεμο. Και πάντα στο πρόσωπο της Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου βλέπουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας σε πολλές κατευθύνσεις, της εδαφικής μας ακεραιότητας στον διεθνή στίβο, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – πάντα αισθανόμαστε την υποστήριξή σας. Ξεχωριστά, θέλω να σας ευχαριστήσω για πάρα πολλές σημαντικές αποφάσεις, την εκπαίδευση των πιλότων μας των F16, τις ανθρωπιστικές αποστολές. Αυτό που μας χρειάζεται πραγματικά είναι η οικονομική υποστήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αμυνόμαστε στο έδαφός μας. Ευχαριστώ που η Ελλάδα μπήκε στη φόρμουλα ειρήνης και υποστηρίζει τόσες ανθρωπιστικές κατευθύνσεις. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε στην όμορφή σας χώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό, δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε διακοπές. Όταν θα νικήσουμε, οπωσδήποτε θα νικήσουμε, επειδή η αλήθεια είναι στο πλευρό μας, σίγουρα θα βρούμε χρόνο να έρθουμε στην Ελλάδα.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το εύχομαι σύντομα, κύριε Πρόεδρε.

Βολόντομιρ Ζελένσκι: Πρώτα ο Θεός.

To άρθρο Δείπνο στους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων στο Μαξίμου παραθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr