Χακάν Φιντάν: Θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Χακάν Φιντάν: Θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για «καρποφόρα συνάντηση» έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Άγκυρα.

Πηγή φωτ. twitter.com/GreeceMFA

Στην αρχή των δηλώσεών του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη χείρα βοήθειας που έτεινε κατά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, ενώ εξέφρασε και την αλληλεγγύη του στη χώρα μας για τις πυρκαγιές. Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, τόνισε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαπιστώνοντας αμοιβαία βούληση για τη συνέχισή του. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως τα προβλήματα μπορούν να επιλύονται με εποικοδομητικό διάλογο.

Έκανε ειδική αναφορά στη συνάντηση που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους, σημειώνοντας ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν τα προβλήματα των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε, στη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη έγινε αξιολόγηση των διμερών σχέσεων και τέθηκε ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες, εν όψει και του ραντεβού που θα έχουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, το οποίο «κλείδωσε» για τις 18 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε διαφορές στο Αιγαίο… συζητήσαμε τα θέματα αυτά» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε την προσήλωση της Άγκυρας «στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμου».

Όπως είπε οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων.

Για το μεταναστευτικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας» και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ζωών».

Η ατζέντα των συνομιλιών – σύμφωνα με τον κ. Φιντάν – περιέλαβε και την ανάπτυξη της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού. Συζητήθηκαν επιπλέον περιφερειακά θέματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα» κατέληξε ο Χακάν Φιντάν.

Γ. Γεραπετρίτης από Άγκυρα: Να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν

Συμμεριζόμαστε την ανάγκη να εδραιώσουμε σχέσεις αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό, δήλωσε με τη σειρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει βούληση «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν» και «να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», ενώ στάθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας.

«Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά. Έχουμε διάθεση και βούληση να επενδύσουμε σε ειλικρίνεια και κατανόηση. Όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην δημιουργούνται κρίσεις» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται καθολική εφαρμογή διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε επίσης ότι αποστολή του ιδίου και του Τούρκου ομολόγου του είναι να επιλύουν τα θέματα αιχμής και να κατευθύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, προετοιμάζοντας τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Είπε επιπλέον ότι ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

  • Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».
  • Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.
  • Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Αποστολή των δύο υπουργών, όπως επεσήμανε είναι:

  • «Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».
  • Δεύτερον, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».
  • Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο βήμα η άμεση επανεκκίνηση συνομιλιών.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας, είπε ότι η Ελλάδα πάντα την υποστήριζε, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται τα προαπαιτούμενα.

Αναφερόμενος στις μειονότητες, δήλωσε ότι «αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν», προσθέτοντας ότι «για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα των διακινητών.

naftemporiki.gr

Πηγή: Naftemporiki.gr