Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση που είχαν στα Χανιά, στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι το απόγευμα του Σαββάτου (6/1/24), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 

«Με ευχαρίστηση σας υποδέχομαι εδώ στον κόλπο της Σούδας σε ένα μέρος που συμβολίζει ο βάθος της στρατηγικής μας συνεργασίας. Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας υποδέχομαι σε ένα μέρος σαν κι αυτό σε μια στιγμή που οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κύριο Μπλίνκεν, στην αρχή της συνάντησής τους.

Και συμπλήρωσε: «Είναι δύσκολοι καιροί γεμάτοι προκλήσεις για την περιοχή και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να σταθούμε δίπλα δίπλα και να εργαστούμε όχι μόνο για την στρατηγική μας συνεργασία ως σύμμαχοι αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψει στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ».

Μπλίνκεν: Δε θυμάμαι άλλη εποχή που οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρές

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα επαγγελματικά και προσωπικά και σημαίνει πολλά για μένα η υποδοχή στο σπίτι σας και σας ευχαριστώ πολύ. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις ΗΠΑ που ξέρουν τι σημαίνει φιλοξενία» είπε ο κύριος Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και τόνισε: «Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας για την σχέση των δυο χωρών. Κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια και έχω πει στον κ. Τσούνη και δεν θυμάμαι άλλη εποχή που η φιλία και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην καλή σχέση των δυο λαών αλλά και στην ηγεσία που έχετε επιδείξει. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό. Είμαστε μπροστά στις πιο δύσκολες προκλήσεις αλλά είμαστε ενωμένοι είτε για ον πόλεμο στη μέση ανατολή είτε στην γαζα μας δίνει δύναμη για το μέλλον. Γι αυτό βρίσκομαι εδώ και θέλω να ακούσω την άποψή σας και η συνεργασία και η συμμαχία σας σημαίνουν πολλά για τις ΗΠΑ».

Τον κύριο Μπλίνκεν υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18.00 το απόγευμα, στην κεντρική είσοδο του σπιτιού του, στο Ακρωτήρι Χανίων. Νωρίτερα, τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο κύριος Γεραπετρίτης και ο κύριος Τσούνης.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από ξένα ΜΜΕ, συνεργεία των οποίων βρίσκονταν έξω από το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη.

Όλοι οι προβολείς ήταν στραμμένοι στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών το απόγευμα του Σαββάτου (6/1/24). Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν εστίασαν στο ζήτημα των εξοπλιστικών…

Λίγο πριν τις 19.30 η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο κύριος Μπλίνκεν έφυγε από το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως νωρίτερα το Σάββατο, ο Άντοντι Μπλίνκεν είδε τόσο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: Newsit.gr