Αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης Ποντιακής λύρας που κατασκευάστηκε ποτέ

Αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης Ποντιακής λύρας που κατασκευάστηκε ποτέ

Σήμερα Κυριακή, παρουσία αρκετού κόσμου, στην Κοινότητα Πεντάβρυσου του Δήμου Εορδαίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της μεγαλύτερης Ποντιακής λύρας που κατασκευάστηκε ποτέ και θα κοσμεί την πλατεία του χωριού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Τρισάγιο στη μνήμη των εκλιπόντων Προέδρων της Κοινότητας Πεντάβρυσου, Ιωάννη Πασσαλίδη και Χρήστου Πολιτίδη, που έφυγαν από τη ζωή, ενώ ακολούθησαν ομιλία του Προέδρου Κοινότητας Πεντάβρυσου, Κοσμά Σιδηρόπουλου και χαιρετισμοί φορέων, σημειώνοντας ότι η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Ι. Πασσαλίδη, που με τον Ν. Κοσμίδη κατασκεύασαν τη λύρα στα τέλη του ’19.

Η λύρα είναι κατασκευασμένη από ξύλο, έχει ύψος 6 μέτρα και 68 εκ. και με τη βάση της ξεπερνάει τα 8 μέτρα, ενώ είναι πιστό αντίγραφο από τη λύρα που έφεραν οι πρόγονοι του Ι. Πασσαλίδη από τον Πόντο της Μ. Ασίας.

Τα αποκαλυπτήρια της Ποντιακής Λύρας έγιναν από την οικογένεια του εκλιπόντα Προέδρου της Κοινότητας Πεντάβρυσου Ιωάννη Πασσαλίδη, σε κλίμα συγκίνησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παμποντιακής ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Πηγή: Naftemporiki.gr