Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Νέα προθεσμία για διορθώσεις από Δήμους – Οι 6 αλλαγές που έρχονται | Ειδήσεις για την Οικονομία

ΟΟΣΑ: «Πρωταθλήτρια» ακρίβειας και στα ακίνητα η Ελλάδα

Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει στους Δήμους της χώρας που ζητούν μειώσεις αντικειμενικών αξιών νέα προθεσμία, έως τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υποβάλλουν αιτιολογημένη γνώμη για το αίτημά τους.

Η μικρή παράταση της προθεσμίας δίδεται καθώς, ενώ είναι δεκάδες οι Δήμοι που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών, δεν μερίμνησαν να εκθέσουν εγκαίρως τις απόψεις τους, δηλαδή κατά τη διάρκεια που «έτρεχε» η διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών, με αποτέλεσμα να σπεύδουν την τελευταία στιγμή ζητώντας διορθώσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ert.gr.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ήταν ξεκάθαρος: «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ». Δηλαδή, οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αλλά ούτε και τον λογαριασμό του 2023.

Παράλληλα προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που βρίσκονται ακόμα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι ιδιώτες εκτιμητές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους εντός των επόμενων μηνών και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το περίγραμμα που έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ:

  • Είναι θέμα χρόνου η πιλοτική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος και τις διακυμάνσεις των εμπορικών τιμών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
  • Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Συνεπώς οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
  • Καταργούνται τα πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

Διαβάστε ακόμη:

Αλλαγή πορείας για την ΑΚΤΩΡ: Το deal με Wade Adams – Κούτρα και η αποεπένδυση από τις κατασκευές για Reggeborg και Motor Oil

Ιnfinity Project: Με κεφάλαια από ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο το 5άστερο project άνω των 60 εκατ. στην Αργολίδα

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα εκατομμύρια έχει κερδίσει ο Έλληνας «πρίγκιπας» του τένις – Τα έπαθλα και οι χορηγοί

 

Πηγή: Newmoney.gr