Αλέξης Τσίπρας: Να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας

Αλέξης Τσίπρας: Να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας

Στην κεντρική αγορά του Αργοστολίου βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεφαλονιά. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με καταστηματάρχες, πολίτες, εργαζόμενους και συνταξιούχους για προβλήματα της καθημερινότητας και στη συνέχεια απήθυνε ανοιχτή ομιλία στους συγκεντρωμένους πολίτες.

“Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της γης”. Με αυτές τις επτά λέξεις που ακούγονται στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεφαλονιά να τονίσει την διαχρονικότητα του αιτήματος των πολιτών για την δικαιοσύνη. “2.000 χρόνια μετά και πόσο επίκαιρος είναι ο στίχος που ακούγεται στις εκκλησιές. Αυτό ήταν το ζητούμενο τότε και είναι το ζητούμενο και σήμερα στη χώρα μας” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι βλέπουμε το 99% του παραγόμενου πλούτου να πηγαίνει στο 1% του πληθυσμού.

“Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και οι ανισότητες να διευρύνονται δραματικά σημαντικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια” επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, “βλέπουμε τη σημαντική πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους λογαριασμούς, την ακριβότερη βενζίνη και τον εφιάλτη του σούπερ μάρκετ και οι 15 μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν ρεκόρ κερδοφορίας με κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Την ίδια ώρα, το 96% των επιχειρήσεων να μην μπορεί να πλησιάσει την τράπεζα και το 4% να δανείζεται και να ξαναδανείζεται και τα πρώτα εκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης να πηγαίνουν σε επιχειρήσεις μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χεριών”.

Μιλώντας στους κατοίκους του Αργοστολίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τοπικό βουλευτή της ΝΔ κ. Καππάτο. “Για 5 και 10 χιλιάδες ευρώ έρχονται τα κοράκια, τα οποία υπηρετεί και ο προκομμένος βουλευτής σας της Κεφαλονιάς, να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων και την ίδια στιγμή η ΝΔ έχει 400 εκατομμύρια ευρώ χρέη στις τράπεζες, αλλά κανείς δεν νοιάζεται γι αυτό. Αν σε λένε Παπαθανάση και είσαι υπουργός, μπορεί να έχεις 2 εκατ. ευρώ δάνειο, αλλά με ένα πενηντάρικο να καθαρίσεις. Πόσο πιο επίκαιρο είναι το μήνυμα της δικαιοσύνης” ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική και κατηγόρησε για υποκρισία τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποσχέθηκε καλύτερους μισθούς και οδήγησαν κυρίως την μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια.

Αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τελικά κατέληξε να έχει να γίνει ένα κράτος ρουσφετιού, πελατειακών σχέσεων, απευθείας αναθέσεων και ένα κράτος που φοβίζει τους πολίτες. “Δείτε τι έκαναν με την εκτός σχεδίου δόμηση, που έφεραν νομοσχέδιο να προωθήσει την μικρή ιδιοκτησία σε λίγα χέρια και τώρα που προεκλογικά δεν μπορούν να το προχωρήσουν το παγώνουν”.

Κατηγόρησε την ΝΔ για μέγιστη υποκρισία: “Τους βλέπουμε δήθεν αυτές τις ήμερες ότι νοιάζονται για τους αδύναμους, ότι νοιάζονται για τη μεσαία τάξη”. “Τέσσερα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση τι έκαναν;” αναρωτήθηκε. Η μέγιστη υποκρισία όμως της ΝΔ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, “είναι να μας λέει ότι τάχα νοιάζεται που θα μπει η ακροδεξιά στην Βουλή, την ώρα που έχει δίπλα του τον Βορίδη, τον Άδωνη και τον Πλεύρη”.

“Τρία χρόνια άφηνε τον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογικό αγώνα μέσα από την φυλακή. Δεν τον ένοιαζε. Και τώρα που βλέπει ότι μέσα από την πολιτική του διεύρυνε τις ανισότητες και μέσα από την ατζέντα που προώθησε την ατζέντα της ακροδεξιάς, φράχτες, μετανάστες, πατριδοκαπηλεία, βλέπει να γιγαντώνεται το μόρφωμα της ακροδεξιάς που νομίζαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει” επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι “το πρόβλημά του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αν θα μπει ο Κασιδιάρης στη Βουλή. Το πρόβλημά του είναι να μη υπάρχει άλλος υποδοχέας αυτής της ακροδεξιάς ψήφου που ήθελε να είχε μόνο αυτός. Διότι πήρε τα διαπιστευτήρια με τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία που δήθεν εμείς την πουλήσαμε” σημείωσε και υπογράμμισε ότι “αντί να νομοθετήσει όπως του είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούμαστε σήμερα σε μια τρομακτική θεσμική ακροβασία η οποία κάνει τον Κασιδιάρη μάγκα. Κάνει την ακροδεξιά κεντρικό θέμα της πολιτικής συζήτησης”.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέχεια μίλησε με έμφαση για τις καταγγελίες του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και την πρόταση δωροδοκίας από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει άμεσα απαντήσεις. “Λέει ο επικεφαλής του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου ότι ο κύριος Γεραπετρίτης και ότι ακόμη ένας ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας επιχείρησαν να τον δωροδοκήσουν. Οφείλει να απαντήσει ο Μητσοτάκης. Ποιος είναι αυτός ο ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που επιχείρησε να δωροδοκήσει δικαστή; Ποιος είναι αυτός;” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε και την υπόθεση των παρακολουθήσεων λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταρρακώσει κάθε έννοια του Συντάγματος: “Μόνο το μισό πολιτικό σύστημα παρακολουθούσε, μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους παρακολουθούσε, τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούσε, το μισό υπουργικό του συμβούλιο”. “Αλλά όλα αυτά δεν τα έκανε για κακό, τα έκανε από χόμπι” είπε στην συνέχεια ειρωνικά και πρόσθεσε “κάθε άνθρωπος έχει ένα χόμπι. Άλλοι πάνε για ψάρεμα, άλλοι κάνουν αθλητισμό, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κάθεται στο γραφείο του να παρακολουθεί τους αντιπάλους του”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει οδηγήσει την δημόσια ζωή του τόπου στον βούρκο: “Στον βούρκο των παρακολουθήσεων, της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, της καταστρατήγησης κάθε έννοιας του Συντάγματος”.

Για τις πρόσφατες καταγγελίες του κ. Τζανερρίκου, πρόσθεσε ότι “κανονικά θα έπρεπε να είχε επιληφθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διότι εδώ μιλάμε για κακουργηματική πράξη” και άφησε αιχμές για τον κ. Ντογιάκο λέγοντας ότι στην υπόθεση των υποκλοπών “αντί να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη αυτούς που έκαναν τις παρακολουθήσεις, έσπευδε να δημιουργήσει τείχος σε αυτούς που αποκάλυπταν την αλήθεια”. “Δικαιοσύνη μάθετε” λένε οι γραφές, “γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές” επίσης λένε οι γραφές” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν”. “Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλουμε και περιμένουμε είναι τη Δικαιοσύνη να την αποκαταστήσει με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός. Διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε από τους γραμματείς, ούτε από τους φαρισαίους, ούτε από τους υποκριτές” τόνισε.

Αναφερθείς στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο κ. Τσίπρας είπε αρχικά ότι “αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες στον τόπο με την απλή αναλογική, δηλαδή με ισοτιμία της ψήφου” και σημείωσε ότι δεν είναι εκλογές διαμαρτυρίας. “Πρώτα και κύρια, είναι οι μόνες εκλογές” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Μπορούμε και πρέπει να μην οδηγηθούμε σε διπλές, τριπλές, τετραπλές εκλογές, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης”.

Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας

“Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ήταν αυτές που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι συνήθως αλαζονικές κυβερνήσεις. Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε μία προγραμματική βάση” σημείωσε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί στις εκλογές της απλής αναλογικής με μία προϋπόθεση: “Να έρθει πρώτος στις 21 του Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πρώτος και με διαφορά. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας”.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε στις πιο δύσκολες συνθήκες με χρέος να βγάλει την χώρα από τον βούρκο της χρεοκοπίας, στον οποίο δεν την είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άλλοι ήταν εκείνοι που την χρεοκόπησαν. “Ξεπλύναμε τα άπλυτα άλλων εμείς για τέσσερα χρόνια. Και βγάλαμε αυτή τη θηλιά από τον λαιμό του Ελληνικού λαού. Ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Αν εμείς είχαμε την πολυτέλεια, αντί να μαζέψουμε χρήματα, να δαπανήσουμε 50 δισ. όπως ο κ. Μητσοτάκης θα είχαμε στηρίξει τον αδύναμο, θα το έβλεπε αυτό ο μικρομεσαίος, θα είχαμε φτιάξει νοσοκομεία, θα είχαμε δημιουργήσει δομές”.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Δεν ζητάμε άλλη μία ευκαιρία, μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας και όχι με βάση τις επιταγές της τρόικα. Ζητάμε οι πολίτες να μας κρίνουν με βάση την εντιμότητα μας, με βάση το πρόγραμμά μας και το σχέδιο μας”.

Για ακόμη μία φορά ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτική συζήτηση. “Μιλάει για συγκρίσεις ο κ. Μητσοτάκης” είπε και αναρωτήθηκε: “Γιατί δεν έρχεται να συζητήσουμε, αφού λέει ότι το δίλημμα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Γιατί δεν έρχεται να κουβεντιάσουμε ήρεμα κι απλά για το μέλλον του τόπου, για το σχέδιο μας, για το πρόγραμμά μας, για τα πεπραγμένα μας, αλλά και για τους υποψήφιους μας, που έχει τους Καππάτους και τους υπουργούς των Τεμπών”. “Εντάξει τους Πάτσηδες τους έβγαλε…” είπε ο κ. Τσίπρας δεικτικά.

Κλείνοντας την παρέμβασή του κ. Τσίπρας τόνισε ότι “αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερα. Την Κυριακή έρχεται η Ανάσταση. Έρχεται και η πολιτική Ανάσταση, η κοινωνική Ανάσταση, η λαμπρή μέρα για τον τόπο μας θα είναι και η Κυριακή και η 21η του Μάη. Και ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και έχει ανάγκη και το νησί σας”.

To άρθρο Αλέξης Τσίπρας: Να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr