Αλέξης Τσίπρας: Εμείς δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις

Αλέξης Τσίπρας: Εμείς δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα (12.05.2022) στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. 

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, για “διπλή γλώσσα” και “υποκριτικό αντιαμερικανισμό” όσον αφορά την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιλοαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί». «Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις». Τόνισε ότι «εδώ είναι η διαφορά μας», καθώς «επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς».

Αλέξης Τσίπρας: Χωρίς ανταλλάγματα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ – Κάνετε τη χώρα δορυφόρο 

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα όσα τον κατηγόρησε ο πρωθυπουργός σχετικά με “μυστική” συνάντησή του με τον (πρώην πια) πρέσβη των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως «έχει να αναγορευτεί ο Αμερικανός πρέσβης σε πολιτικό παράγοντα του τόπου από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς», ενώ παρέπεμψε σε ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα μετά την εν λόγω συνάντηση στις 17 Φεβρουαρίου. Σε αυτή γίνεται λόγος για «διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». «Έχουμε την ίδια θέση και πίσω από κλειστές και ανοιχτές πόρτες», τόνισε, ενώ αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως “πάει πολύ” να μιλάει εκείνος για “διπλή γλώσσα” στην εξωτερική πολιτική και κατηγορώντας τον ότι συμμετείχε στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τώρα “τιμάει” και “τηρεί” τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως όντως ξεκίνησαν επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αμυντική συμφωνία, σχολιάζοντας: «Και τώρα έρχεστε να με κατηγορήσετε για υποκριτικό αντιαμερικανισμό».

Αναφέρθηκε, δε στα «πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ» που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ -και συγκεκριμένα στο 3+1, στον EastMed, σε επενδύσεις αμερικανικές όπως το FSRU ή στα ναυπηγεία της Σύρου- και που “ενίσχυσαν τον ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η Ελλάδα και κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε πως η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ «τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα», ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για τα περί πενταετούς συμφωνίας. «Είναι επ΄ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα», σημείωσε.

Εξάλλου, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού δεν αποδέχεται ενόψει του ταξιδιού στις ΗΠΑ «ως διαπραγματευτικό όπλο την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτραπεί η αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία», τουλάχιστον να δεσμευθεί ότι θα θέσει “επιτακτικά” το ζήτημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είπατε ότι δεν είναι επιλογή να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο λόγω στρατηγικής μας θέσης. Η θέση μας, μας δίνει τη δυνατότητα είτε να είσαι φυλάκιο είτε γέφυρα. Δεν κερδίζουμε από το να είμαστε αφύλακτο φυλάκιο», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικά με τα F-35 τα οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία και ότι επρόκειτο για συμπαραγωγή των ΗΠΑ με την Τουρκία, κατά της οποίας αγωνίστηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε αναφορά του στην αντίστοιχη πολιτική αντιπαράθεση του 1990 μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, τόνισε, πως τότε ο Α. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν δύο όψεις στη διαπραγμάτευση για τις βάσεις με τις ΗΠΑ: η μία να αναγνωρίσει ότι είναι υπερδύναμη και να τα δώσει όλα και η άλλη να ζητήσει ως αντάλλαγμα την παροχή κάλυψης από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, γιατί «προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία», ενώ «η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F16 στην Τουρκία». «Περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου», τόνισε.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ρήση του Μαρκ Τουέιν περί “πίστης στην κυβέρνηση” και κατέληξε: «Αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι δεν αξίζετε την πίστη στην κυβέρνηση. Οδηγείτε τη χώρα κάθε μέρα από ήταν σε ήττα, και κοινωνική και εθνική».

Δείτε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα 

To άρθρο Αλέξης Τσίπρας: Εμείς δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr