Αυξήσεις στο Δημόσιο: Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα αγγίξει η ετήσια δαπάνη – Ποια η προϋπόθεση | Ειδήσεις για την Οικονομία

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Με το νέο ενιαίο μισθολογικό του δημοσίου, η εφαρμογή του οποίου δρομολογείται από την 1η Ιανουαρίου του 2024 η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα σε χαμηλόμισθους και έχοντες θέσεις ευθύνης. Ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ειδικότερα, τα 800 εκατ. ευρώ θα φτάσει η ετήσια δαπάνη για την ενίσχυση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι περισσότεροι πόροι θα αφορούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά τις εκλογές, από την 1/1/2024.

«Έρχεται η κυβέρνηση με ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα φτιάξουμε μέσα στο 2023 να προσθέσουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στα χαμηλότερα κλιμάκια, αλλά και στις θέσεις ευθύνης, και στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ άλλα 500 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται στην μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Τα 80 εκατ. ευρώ σχετίζονται με τον μηδενισμό της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας και τα 500 εκατ. ευρώ είναι οι πόροι που σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση για το νέο μισθολόγιο, κάτι που εξαρτάται βέβαια και από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Αντί να υπάρξει έστω και μικρή αύξηση όπως δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα ή στις συντάξεις, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για το 2023. Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς εδώ και τώρα για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Για αφανισμό της μεσαίας τάξης ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση κάνει λόγο η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη μεσαία τάξη που πραγματικά έχει φορτωθεί μεγάλος βάρος στα χρόνια του 15-19. Η μεσαία τάξη πια αν προσέξετε την κοινωνία έχει πάψει να υφίσταται. Δημιουργεί τέτοιες κοινωνικές ανισότητες η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων στήριξης πριν από τις εκλογές, εφόσον βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 αλλά και την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

 

Διαβάστε ακόμη:

Αλλαγή πορείας για την ΑΚΤΩΡ: Το deal με Wade Adams – Κούτρα και η αποεπένδυση από τις κατασκευές για Reggeborg και Motor Oil

Ταξίδι – σταθμός Μητσοτάκη για επενδυτική επανεκκίνηση «made in Japan»

Ιnfinity Project: Με κεφάλαια από ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο το 5άστερο project άνω των 60 εκατ. στην Αργολίδα

Πηγή: Newmoney.gr