ΑΑΔΕ: Σε λίγους μήνες έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ | Ειδήσεις για την Οικονομία

Τέλος επιτηδεύματος: Πώς θα απαλλάσσονται όσοι προσλάβουν προσωπικό | Ειδήσεις για την Οικονομία

Άμεσα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ.  Έτσι, αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και σε επόμενο στάδιο αναμένεται να προχωρήσει το ψηφιακό δελτίο αποστολής (δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς).

Πάντως, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, όταν αυτές τεθούν σε εφαρμογή, θα μπορούν να διορθωθούν – τροποποιηθούν από τους λογιστές των επιχειρήσεων στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που εκείνες έχουν αναγράψει στα βιβλία τους διαφέρουν με τα δεδομένα που έχει εκείνη τη στιγμή η εφορία. Ωστόσο όσο προχωρούν τα ηλεκτρονικά βιβλία και η εφαρμογή MyData το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες αποκλίσεις θα περιορίζονται αισθητά.

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε με κατάλληλους μετασχηματισμούς να δώσουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να προϋπολογίσει το ποσό του ΦΠΑ που υπόκειται κάθε επιχείρηση. Ετσι, η επιχείρηση θα ξέρει από πριν το ποσό του ΦΠΑ που της αναλογεί και τι μπορεί να λάβει ως επιστροφή, επιταχύνοντας τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Θρίλερ με το φυσικό αέριο: Γέμισαν οι αποθήκες LNG στην Ευρώπη και εξαερώνονται 5 δισ. δολάρια

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες προοπτικές στο real estate για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Αθήνα

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με ανατροπές για ακίνητα – φιλέτα και… καράβια

Πηγή: Newmoney.gr