ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια λόγω (και) Covid-19

ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια λόγω (και) Covid-19

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως ένα βαθμό

Αύξηση παρουσίασε το διάστημα Απριλίου – Μαΐου η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να αποδίδει την τάση αφενός, στις μεγαλύτερες – λόγω κορωνοϊού – χρηματοδοτικές ανάγκες για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης και αφετέρου, στην έλλειψη εσωτερικής χρηματοδότησης.

«Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως ένα βαθμό, με την αύξηση να είναι ελαφρώς εντονότερη στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επισημαίνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια, που απορρίφθηκαν, παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στη ζήτηση από πλευράς των νοικοκυριών, αυτή παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 για τα στεγαστικά, ενώ μειώθηκε για τα καταναλωτικά δάνεια. «O παράγοντας, που επηρέασε τη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια κατά το β’ τρίμηνο του 2020, ήταν η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών», σημειώνει.

Τέλος, τα κριτήρια χορήγησης δανείων, τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τα νοικοκυριά, παρέμειναν αμετάβλητα, με τις τράπεζες να εκτιμούν πως έτσι θα κυλήσει και το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Newmoney.gr