Παρασκευή
30.07.2021

Σταϊκούρας: Αυτές θα είναι οι δυνατότητες του νέου Πτωχευτικού

fbpx

Έτοιμος προς διαβούλευση μέσα στον Ιούλιο θα είναι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που προβλέπεται να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της «πυρομαχικά» για να στηρίξει περαιτέρω εργαζομένους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά», ο υπουργός είπε ότι «ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών (με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του), τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς».

Πρόσθεσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί το πρόγραμμα-γέφυρα, που θα περιλαμβάνει επιδότηση από το κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικού μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. «Πρόγραμμα με το οποίο θα επιβραβευτούν για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες», τόνισε.

Υπεύθυνη και συνετή διαχείριση των πόρων

Κληθείς να ενημερώσει αν η κυβέρνηση έχει αντοχές για επιπλέον οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και ανάλογα προχωρά σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που έχει λάβει.

«Έχουμε στη διάθεσή μας “πυρομαχικά”, τα οποία ρίχνουμε στη μάχη όταν και όπου χρειάζεται. Ταμειακά όλο αυτό, βέβαια, υποστηρίζεται μέχρι και σήμερα μόνο από δικούς μας πόρους, αφού δεν έχει ακόμη εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται υπεύθυνη, συνετή και ανεπηρέαστη από λαϊκιστικές κορόνες διαχείριση των πόρων που έχουμε στα χέρια μας», συνέχισε. «Εκτιμούμε ότι από το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να έρχονται ευρωπαϊκοί πόροι για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και έσοδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πηγές που δημιουργήθηκαν, το πρόγραμμα “SURE” και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Πηγή: Economistas.gr