Παρασκευή
30.07.2021

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις -Τα δύο σενάρια

fbpx

Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο η πιθανότητα να υπάρξει μία παράταση είναι ορατή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί πάνω από 2,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, με τους λογιστές να τονίζουν ότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, τη στιγμή μάλιστα που τα ηλεκτρονικά συστήματα παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούν να υπάρξει παράταση καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, και στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι αναζητούνται λύσεις, με δύο σενάρια να θεωρούνται τα πιθανότερα.

Τα δύο σενάρια έχουν ως εξής:

Πρώτον, να ανακοινωθεί προς το τέλος Ιουλίου μια νέα παράταση 10 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το δεύτερο σενάριο είναι να ανασταλούν τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και οι προσαυξήσεις για όσους υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά το τέλος Ιουλίου.

Με αυτό τον τρόπο, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους, θα μπορούν να καταθέσουν τα ηλεκτρονικά έντυπα και μετά το τέλος Ιουλίου χωρίς να υποστούν συνέπειες. Η μόνη συνέπεια που θα έχουν σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις πάντοτε χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις.

Πηγή: Economistas.gr