Παρασκευή
30.07.2021

Μάτι: Σπαραγμός στο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς -Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου [εικόνες] |

Μάτι: Σπαραγμός στο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς -Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου 2018 όταν η πυρκαγιά που ξέσπασε κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της και στέρησε τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας.

Σήμερα το απόγευμα συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν στον Νέο Βουτζά και πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, όπου ακούστηκαν τα 102 ονόματα των θυμάτων, ενώ συγγενείς και φίλοι φώναζαν «δικαίωση». Μάλιστα όσοι έδωσαν το «παρών» κράτησαν 102 δευτερόλεπτα σιγής στη μνήμη τους.

Εικόνες: Δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Την ίδια ώρα, έξω από τον Ναό του Αγίου Ιωάννη αποκαλύφθηκε ένα μνημείο, το οποίο συμβολίζει την προσπάθεια των νεκρών να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Συγγενείς των θυμάτων περπάτησαν την πορεία της φωτιάς και έκαναν στάση στο Κόκκινο Λιμανάκι στο Μάτι, όπου και ολοκληρώθηκε η τελετή μνήμης, ρίχνοντας στεφάνια στη θάλασσα στη μνήμη των 102 ατόμων που «έφυγαν» έτσι άδικα.

Το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων στο Μάτι / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συνέχεια η Αγγελική Παπαδοπουλου, η κάτοικος που δώρισε το μνημείο, τόνισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για απονομή Δικαιοσύνης η οποία θα φέρει τη δικαίωση. «Τη δικαίωση στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, που έχασαν τα σπίτια τους και παλεύουν με όλη τους τη δύναμη να ξαναχτίσουν τα σπίτια, να ξανααναστήσουν τη ζωή τους. Η δικαίωση θα γαληνέψει και τις ψυχές των ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας», κατέληξε.

Στις 20:30, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και απλός κόσμος θα βρεθούν στον ναυτικό όμιλο στο Μάτι καθώς είναι προγραμματισμένη μεγάλη συγκέντρωση.

Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Τα μόνα ονόματα που θα ακουστούν απόψε είναι τα ονόματα των νεκρών μας, στους οποίους ανήκει αποκλειστικά η σημερινή ημέρα. Οι 102 άνθρωποι που χάθηκαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά και τις επόμενες, με έναν φρικτό, βασανιστικό και απάνθρωπο τρόπο έφυγαν γιατί κανείς δεν τους προειδιοποίησε για τον πύρινο όλεθρο κανείς δεν τους προστάτευσε, κι εντέλει κανείς δεν εμπόδισε αυτή την εθνική τραγωδία», επισήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του εξωραιστικού συλλόγου Νέου Βουτζά «Η πρόοδος», Έμυ Κροκίδη.

«Δυο χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μας συγκλονίζουν και κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να βρουν δικαίωση οι άνθρωποί μας, για να μπορέσουν να αναπαυθούν οι ψυχές τους και να ανασάνουν λίγο καλύτερα όσοι αγαπημένοι έμειναν πίσω τους. Όχι γιατί ο πόνος θα γίνει μικρότερος, αλλά γιατί θα γίνουν λιγότερα τα γιατί». «Γι’ αυτό ζητάμε, η Δικαιοσύνη να βάλει το μαχαίρι όσο πιο βαθιά γίνεται και να βρει την αλήθεια και οι υπαίτιοι του εγκλήματος να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε ποτέ πια να μην επαναληφθεί αυτό το έγκλημα» συμπλήρωσε η κα Κροκίδη.

Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Λίγα λουλούδια από τους συγγενείς των θυμάτων στη μνήμη τους / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Λουλούδια στη μνήμη των νεκρών στο Μάτι
Το μνημείο φιλοτέχνησε ο Κώστας Ανανίδας / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Δύο χρόνια μετά, τα αναπάντητα «γιατί;» παραμένουν / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: iefimerida.gr