Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα, 7 εισαγόμενα, 6 στην Ξάνθη

Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα, 7 εισαγόμενα, 6 στην Ξάνθη

Σε 24 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Από αυτά, τα επτά είναι εισαγόμενα, ενώ το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Εν τω μεταξύ, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» για τόσο λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων και της διασποράς του ιού στην κοινότητα, όσο και τα φαινόμενα συνωστισμού. Μάλιστα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε νωρίτερα στην κυβέρνηση την απαγόρευση έως τέλος του μήνα των πανηγυριών, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες.

Πιο αναλυτικά, από τα σημερινά 24 νέα κρούσματα, τα τέσσερα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, τα τρία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, τα έξι στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τα τέσσερα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, τα τρία στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τα δύο στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και από ένα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης και στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Έτσι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.826 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε σε 12 (75.0% άνδρες), ενώ έως χθες Κυριακή ανέρχονταν σε δέκα.

Από το σύνολο των 3.826 κρουσμάτων, 1007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ενημέρωση του ΕΟΔΥ: 

Απαγόρευση των πανηγυριών εισηγούνται οι ειδικοί στην κυβέρνηση

Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας, και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Τα παραπάνω μέτρα αποφασίστηκαν καθώς η αύξηση τόσο των εισαγόμενων όσο και των ντόπιων κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία σύμφωνα με τον κ. Πέτσα αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

Τρίτον, ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

Πηγή: Newpost.gr