Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Παπούας Νέας Γουινέας, βγάζοντας πολλούς πανικόβλητους κατοίκους στους δρόμους.

Οι αρχές εξέδωσαν αρχικά προειδοποίηση για «επικίνδυνα κύματα τσουνάμι» αλλά μια ώρα αργότερα ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει εν τέλει τέτοιος κίνδυνος.

Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ, το USGS, εκτίμησε νωρίτερα ότι η δόνηση ήταν ακόμη πιο ισχυρή (7,3 ρίχτερ). Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός έγινε στις 12:50 (τοπική ώρα), σε βάθος περίπου 85 χιλιομέτρων, κοντά στην ανατολική ακτή, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

Εργαζόμενοι έσπευσαν να βγουν στους δρόμους μόλις αισθάνθηκαν τον σεισμό. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κι ως το νησί Μπουγκενβίλ, σε απόσταση 900 χιλιομέτρων.

Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν υπάρχουν ζημιές ή θύματα εξαιτίας του σεισμού.

Καθώς οι επικοινωνίες γίνονται με αρκετή δυσκολία στην Παπούα Νέα Γουινέα, πολλές περιοχές είναι δυσπρόσιτες και το οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές, περνούν ενίοτε ημέρες προτού οι αρχές αντιληφθούν την έκταση φυσικών καταστροφών στο αρχιπέλαγος.

Η Παπούα βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφεται έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα.

Τον Φεβρουάριο του 2018, σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών στο κεντρικό τμήμα της Παπούας Νέας Γουινέας είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους κι είχε καταστρέψει εκατοντάδες κτίρια.

Ο σεισμός έγινε κοντά στην πόλη Γουάου, όπου λειτουργούσαν άλλοτε μεγάλα μεταλλεία χρυσού.

(με πληροφορίες από Reuters)

Πηγή: Huffingtonpost.gr