Δεκτές έως 31/7 οι αιτήσεις για προστασία πρώτης κατοικίας

Δεκτές έως 31/7 οι αιτήσεις για προστασία πρώτης κατοικίας

Επιβεβαίωση ΝΜ – Οι αιτήσεις, που θα έχουν υποβληθεί – και όχι “οριστικοποιηθεί” – μέχρι αύριο,  μπορούν να οριστικοποιηθούν ακόμη και αν αυτή η διεργασία γίνει μετά την 31/7/2020

Δεκτές θα γίνονται οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη και εάν αυτές υποβληθούν στην εκπνοή του Νόμου 4605/2019, ο οποίος λήγει αύριο, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ΝΜ .

Ειδικότερα, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, οι αιτήσεις, που θα έχουν υποβληθεί – και όχι «οριστικοποιηθεί» – και μέχρι αύριο, 31/7/2020 (καταληκτική ημερομηνία που θέτει ο νόμος 4605/2019), μπορούν να οριστικοποιηθούν με την ανάκτηση των απαραίτητων στοιχείων από τους χρηματοδοτικούς φορείς και το δημόσιο, ακόμη και αν αυτή η διεργασία γίνει μετά την 31/7/2020.

Το ΝΜ έγραφε σχετικά στις 27/7: «Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θεωρητικά η πλατφόρμα έχει ήδη κλείσει, αφού η διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης διαρκεί περίπου 10 ημέρες. ‘Πρακτικά, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να “κλειδώσουν” την προστασία και οι… αργοπορημένοι, όσοι, δηλαδή, σπεύσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία τους.

«Η παράταση, που δόθηκε τον περασμένο Μάιο λόγω πανδημίας, έδωσε μία κάποια ανάσα. Ο επίμαχος Νόμος, ωστόσο, παύει να ισχύει στις 31 Ιουλίου, με συνέπεια όσοι μείνουν εκτός να βρεθούν από Σεπτέμβρη αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό ‘σφυρί’»’, προσθέτουν».

Υπενθυμίζεται πως τα κριτήρια ένταξης στον Νόμο έχουν ως εξής:

* Αφορά σε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.
* Η αξία της πρώτης κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ (εάν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια) και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
* Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.
* Οι καταθέσεις πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τα 80.000 ευρώ.
* Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Πηγή: Newmoney.gr