Παρασκευή
30.07.2021

ΑΧΕΠΑ: «Ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές για τη μάχη κατά του κορωνοϊού με ένα εντυπωσιακό γκράφιτι [εικόνες & βίντεο] |

ΑΧΕΠΑ: «Ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές για τη μάχη κατά του κορωνοϊού με ένα εντυπωσιακό γκράφιτι [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ

Μια μεγάλη εξωτερική τοιχογραφία στην πρόσοψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που αναπαριστά έναν καταπονημένο νοσηλευτή με μάσκα και ακριβώς δίπλα το μήνυμα «Σας ευχαριστούμε», είναι το πρώτο έργο της ομάδας UrbanAct, στο πλαίσιο της νέας της δράσης «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, που εργάστηκε σκληρά τους δύσκολους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο σχεδιασμός της δράσης από την ομάδα, τον κορμό της οποίας αποτελούν δέκα άτομα, ξεκίνησε την περίοδο της καραντίνας. «Σποραδικά είχαμε κάποιες δράσεις που αφορούσαν τα νοσοκομεία και λόγω του κορονοϊού αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα και πιο δυναμικά. Έτσι σήμερα από το ΑΧΕΠΑ ξεκινήσαμε το νέο πρόγραμμα στα νοσοκομεία, κατ’ αναλογία του προγράμματος “Ζωγραφίζω τα σχολικά κτίρια”, που υλοποιούμε εδώ και χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της ομάδας UrbanAct, Κυριάκος Ιωσηφίδης.

«Παρεμβαίνουμε σε έναν ακόμη δημόσιο χώρο και λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού που βιώνουμε, οι δύο πρώτες τοιχογραφίες του νέου προγράμματος αφορούν ως θεματική το “Σας ευχαριστούμε”. Εκτός από το ΑΧΕΠΑ θα γίνει αντίστοιχη παρέμβαση στην Αττική σε νοσοκομείο η επιλογή του οποίου θα ανακοινωθεί τέλη Αυγούστου», πρόσθεσε ο κ. Ιωσηφίδης, διευκρινίζοντας ότι «μετά από αυτές τις δύο μεγάλες τοιχογραφίες θα ακολουθήσει η συνέχεια του προγράμματος που θα αφορά και εσωτερικές τοιχογραφίες σε κλινικές και τμήματα νοσοκομείων, που θα αποφασιστούν από κοινού με τις διοικήσεις τους», ενώ η δράση «θα επεκταθεί και στην επαρχία, καθώς ήδη έχουμε προσκλήσεις από νοσοκομεία στην Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα και αλλού».

Το εντυπωσιακό γκράφιτι που κοσμεί πλέον το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η ομάδα UrbanAct λειτουργεί από το 1998. «Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεχόμαστε συνέχεια προσκλήσεις από νοσοκομεία. Στο ΑΧΕΠΑ είχαμε κάνει σχετικά πρόσφατα -μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών- μία μεγάλη τοιχογραφία για τη δωρεά οργάνων, το ίδιο και σε άλλα νοσοκομεία, στο Τζάνειο, το Ιπποκράτειο, το Παίδων Αγία Σοφία, οπότε τώρα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα», σημείωσε ο συντονιστής της ομάδας.

We are launching a new public mural program, in one more area of public interest: The hospitals.
Title of the program: “…

Posted by Urbanact.gr on Friday, July 17, 2020

Η ολοκλήρωση της τοιχογραφίας απαιτεί δουλεία διάρκειας περίπου μίας εβδομάδας, αλλά η προεργασία, όπως εξήγησε ο κ. Ιωσηφίδης, «κράτησε τρεις μήνες, καθώς, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, έπρεπε να γίνουν τα προσχέδια, να κοινοποιηθούν στη διοίκηση του νοσοκομείου, μετά να μπουν σε έναν διάλογο και από κοινού να αποφασίσουμε το τελικό σχέδιο», ενώ «το ίδιο γίνεται και στα σχολεία, τα προσχέδια κατατίθενται στις διευθύνσεις των σχολείων και τους συλλόγους γονέων και από κοινού αποφασίζουμε τι θα γίνει, δε γίνεται κάτι αυθαίρετα».

Το «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» υλοποιείται με την συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών από τον χώρο του graffiti και της streetart και με τη στήριξη χορηγών και εταιρειών που προσφέρουν τα χρώματα κ.λπ. Στη πρώτη μεγάλη τοιχογραφία στο ΑΧΕΠΑ συμμετείχε ο γνωστός καλλιτέχνης του χώρου Same84.

Το γκράφιτι στο ΑΧΕΠΑ για το ευχαριστώ στο προσωπικό του νοσοκομείου
Το γκράφιτι στο ΑΧΕΠΑ για το «ευχαριστώ» στο προσωπικό του νοσοκομείου / Φωτογραφία: GR Times

Στην καλλιτεχνική δράση που έχει στόχο να ευχαριστήσει δημοσίως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ που είχε οριστεί από την πρώτη στιγμή νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο διοικητής του, Παναγιώτης Παντελιάδης.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του, το μήνυμα της τοιχογραφίας είναι διπλό: αφενός πρόκειται για ακόμη ένα «ευχαριστώ» προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφετέρου στόχος είναι να επισημανθεί η αναγκαιότητα της μάσκας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία.

«Με αφορμή την πρόκληση που βιώνουμε όλοι μας με τον covid-19 φέτος, αποφασίσαμε να ενώσουμε αυτές τις δράσεις μας και να τις θέσουμε υπό την σκέπη ενός νέου προγράμματος, κατά αναλογία του προγράμματος που τρέχουμε στα δημόσια σχολεία από το 2005 (το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια»). Το «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» υλοποιείται με την συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών από τον χώρο του graffiti και της streetart, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και την στήριξη χορηγών, εταιρειών, ιδιωτών κ.ά. Το πρόγραμμα εκκινείται φέτος με δύο μεγάλες εξωτερικές τοιχογραφίες σε δύο νοσοκομεία αντίστοιχα: στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη το διάστημα 18-24 Ιουλίου και στην Αττική τον Σεπτέμβριο (θα ανακοινωθεί σύντομα το Νοσοκομείο που θα επιλεγεί)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι καλλιτέχνες της street art έρχονται να δώσουν με το μοναδικό τους τρόπο, χρώμα, ομορφιά και ελπίδα σε έναν ακόμη δημόσιο χώρο, αυτό των νοσοκομείων. Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν τις δράσεις μας για πιο όμορφους δημόσιους χώρους, με ελεύθερους και συμμετοχικούς πολίτες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η τοιχογραφία είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Η τοιχογραφία είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ίδια ομάδα, το 2017, είχε φιλοτεχνήσει ένα άλλο γκράφιτι, πάλι στο ΑΧΕΠΑ (στην είσοδο από την Αγ. Δημητρίου) με τίτλο «Ζήσε δύο φορές» με σκοπό να ευχαριστήσει τους δωρητές οργάνων και παράλληλα στείλει το μήνυμα για τη σημασία της δωρεάς οργάνων.

Πηγή: iefimerida.gr