Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Αγιά Σοφιά: Να ευχηθούμε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια |

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Αγιά Σοφιά: Να ευχηθούμε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια | ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου, που τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Την ημέρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε την Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου, ψέλνοντας το «τη Υπερμάχω υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας». Οπως είχε αναφέρει, η 24η Ιουλίου είναι «ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Σήμερα είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος», τόνισε μετά το πέρας της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολλοί βέβαια που δεν ακούνε, δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν. Εμείς αγωνιζόμαστε γι’ αυτό τον πολιτισμό. Απόψε προσευχηθήκαμε και το αίτημά μας είναι αληθινό και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας. Αυτό που σημειώνεται σήμερα, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η άρνηση της ανθρωπιάς, είναι τα προβλήματα. Να ευχηθούμε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια».

Από το πρωί της Παρασκευής χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες σε εκκλησίες της Ελλάδας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το βράδυ της Πέμπτης, κατά την έλευση της εικόνας της Οσίας Πελαγίας, ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου Δωρόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κάλεσε τον κόσμο να ψάλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο.

Τον Ακάθιστο Υμνο έψαλαν και στη Θεσσαλονίκη

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλλαν απόψε πιστοί, μετά την ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Στην ακολουθία παρέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμος, ενώ την παρακολούθησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικοί και απλοί πολίτες.

Έξω από τον Ιερό Ναό είχαν συγκεντρωθεί μέλη θρησκευτικών σωματείων και άλλων οργανώσεων, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή, μετά από 86 χρόνια, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας κ.ά, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και ανέκοψαν την πορεία τους. Αφού έμειναν στο σημείο, συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας και διαλύθηκαν.

Πηγή: iefimerida.gr